Οι ρώσοι κοσμοναύτες Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν και ο αμερικανός αστροναύτης Κρίστοφερ Κάσιντι έφτασαν σήμερα το πρωί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αφού πραγματοποίησαν μια πτήση εξπρές διάρκειας-ρεκόρ κάτω των έξι ωρών με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ.

Οι κοσμοναύτες απογειώθηκαν στις 22:43 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στις στέπες του Καζακστάν, και το σκάφος τους προσδέθηκε με επιτυχία στον ISS σήμερα το πρωί στις 04:28 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Ύστερα απ’ αυτή την πτήση διάρκειας ρεκόρ κάτω των έξι ωρών, σε σύγκριση με τις δύο ημέρες που χρειάζονταν ως τώρα, και δύο ώρες που είναι απαραίτητες για τις διαδικασίες πρόσδεσης, οι τρεις έγιναν θερμά δεκτοί από τους τρεις άλλους αστροναύτες και κοσμοναύτες που βρίσκονταν ήδη στον ISS, όπως έδειξαν εικόνες της ρωσικής τηλεόρασης.

Αυτό το τεράστιο κέρδος σε χρόνο κατέστη δυνατό χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις οι οποίες επιτρέπουν στο διαστημόπλοιο Σογιούζ να πραγματοποιεί, πριν προσδεθεί στο σταθμό, μόνο 4 τροχιές γύρω από τη Γη, αντί των 34 που χρειάζονταν ως τώρα.

Αυτή η πτήση εξπρές αποφασίσθηκε αφού η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία προς τον ISS τρία φορτηγά διαστημικά σκάφη Progress τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και το Φεβρουάριο με την ίδια επιταχυμένη διαδικασία.

Ο Βινογκράντοφ, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο αποστολές στο διάστημα, μία από τις οποίες στον παλιό ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir, αναφέρθηκε πριν από την αναχώρησή στα πλεονεκτήματα μιας πτήσης τόσο μικρής διάρκειας. «Το πλήρωμα βρίσκεται έτσι σε καλύτερη φόρμα για τη διαδικασία της πρόσδεσης», δήλωσε.

Η μείωση του χρόνου μετάβασης επιτρέπει επίσης να μεταφέρονται βιολογικές ύλες για να πραγματοποιηθούν πειράματα μέσα στον ISS, κάτι που δεν ήταν δυνατό όταν η πτήση διαρκούσε δύο ημέρες. «Με μια πτήση τόσο σύντομης διάρκειας, το πλήρωμα θα μπορούσε ακόμη και να μεταφέρει ένα παγωτό χωρίς να λιώσει», αστειεύτηκε ο Βινογκράντοφ.

Η Ρωσία θέλει τώρα να εφαρμόσει αυτή τη νέα διαδικασία σε όλες τις πτήσεις σκαφών προς τον ISS, όμως η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA ανακοίνωσε πως θέλει λίγο χρόνο για να το σκεφτεί.

Η NASA εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι οι αστροναύτες είναι υποχρεωμένοι να μένουν δεμένοι στο κάθισμά τους στη διάρκεια της πτήσης εξπρές και δεν μπορούν έτσι να ξεμουδιάσουν τα πόδια τους ή να μεταβούν στο κατοικήσιμο τμήμα του διαστημοπλοίου, όπως συνέβαινε πριν.

Η αμερικανική υπηρεσία υπογράμμισε επίσης την τεχνική δυσκολία της χάραξης του σχεδίου πτήσης για εκτόξευση και πρόσδεση την ίδια μέρα.