Κατά 89% μειώθηκε ο αριθμός των νέων κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, μετά τα χωρίς προηγούμενο πλήγματα που δέχθηκε το 2016 και το 2017, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η λεύκανση, που είχε τότε βλάψει τα δύο τρίτα του υφάλου, θεωρείται υπεύθυνη και για την κατάρρευση της περσινής αναγέννησης των κοραλλιών.

«Τα νεκρά κοράλλια δεν αναπαράγονται» σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Τέρι Χιουζ από το Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το πρόβλημα στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» διεξήχθη πέρσι από ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι μέτρησαν πόσα «ενήλικα» κοράλλια επιβίωσαν στον ύφαλο μετά τα επεισόδια της λεύκανσης και πόσα καινούρια κοράλλια εμφανίστηκαν.

«Στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο καταγράφεται κατά μέσο όρο μείωση σε ποσοστό 90%» τονίζει ο καθηγητής Άντριου Μπάιρντ στο BBC.

Για τον ίδιο, αυτή η τεράστια μείωση ήταν απρόσμενη και αυτό ήταν το πρώτο πρόβλημα αναγέννησης του υφάλου σε μεγάλη κλίμακα.

Προειδοποιεί πάντως πως η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που οι τοπικές λύσεις δεν έχουν πια σχεδόν κανένα αποτέλεσμα. Το μόνο που μετρά είναι η δράση για την κλιματική αλλαγή.

Ο ύφαλος, που εκτείνεται από τη βορειότερη άκρη του Κουίνσλαντ μέχρι την πόλη Μπούνταμπεργκ, στα νότια, χαρακτηρίστηκε το 1981 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ο ΟΗΕ λέει πως πρόκειται για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα και με τεράστια επιστημονική σημασία.

(φωτογραφία αρχείου)