Στην ταχύτατη αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε περίπτωση τοξικής ρύπανσης θα μπορούσε να συμβάλλει ένας νέος τύπος βακτηρίου, που αναπνέει χλωροφόρμιο αντί για οξυγόνο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Νέας Ουαλίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Microbiology».

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένας μικροοργανισμός χρησιμοποιεί χλωροφόρμιο για τον μεταβολισμό του», δήλωσε ο Δρ. Matthew Lee, επικεφαλής της μελέτης.

«Το βακτήριο χρησιμοποιεί το χλωροφόρμιο σαν οξυγόνο», προσέθεσε.

Το χλωροφόρμιο, που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως αναισθητικό, είναι ένα καρκινογόνο υγρό με γλυκό άρωμα.

Δεδομένου ότι αποτελεί υποπροϊόν της παραγωγής πλαστικού και πρόδρομο των χλωροφθορανθράκων, με το πέρασμα των χρόνων το τοξικό υλικό συσσωρεύτηκε στις βιομηχανικές ζώνες παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι το χλωροφόρμιο ευθύνεται για το 1/3 των περιπτώσεων σοβαρής περιβαλλοντικής ρύπανσης στις ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα ο καθαρισμός των μολυσμένων περιοχών γινόταν με δυο τεχνικές: την άντληση του χλωροφορμίου από το έδαφος ή την καταστροφή του στοιχείου με ισχυρά ρεύματα αέρα.

Ωστόσο, οι Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το βακτήριο που αναπνέει χλωροφόρμιο προσφέρει την πιο οικονομική και αξιόπιστη εναλλακτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η έρευνα

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι βακτήρια που ζούσαν κάτω από ιζήματα στη βιομηχανική περιοχή Port Botany, ανέπνεαν χλωροφόρμιο αντί για οξυγόνο και εξέπνεαν οξικό άλας, υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

Μάλιστα διαπίστωσαν ότι αν τους χορηγούνταν φυτικά έλαια, τα βακτήρια αυτά αποκτούσαν αρκετή ενέργεια για να αναπνέουν πολύ γρηγορότερα μεγαλύτερες ποσότητες χλωροφορμίου.

Αποκωδικοποιώντας το γονιδίωμά τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια που αναπνέουν χλωροφόρμιο ανήκουν στο γένος «Dehalobacter».

«Εκτιμούμε ότι τα βακτήρια εξελίχθηκαν μετά τη χρόνια έκθεσή τους σε χλωροφόρμιο», τονίζουν στη μελέτη τους οι ερευνητές, διευκρινίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες ώστε να εντοπιστούν οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης των βακτηρίων πριν αυτά χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό τοξικών περιοχών.

Πηγή: econews.gr