Σημαντικούς κινδύνους για την πανίδα της λίμνης της Αγιάς εγκυμονεί η ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού του λεγόμενου «βουβαλοβάτραχου», ο οποίος συναντάται κυρίως σε λίμνες της Αμερικής, όμως τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνιση του και σε βιότοπους της Κρήτης.

Πρόκειται για ένα είδος βατράχου, ασυνήθιστα μεγάλου για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο σύμφωνα με βιολόγους απειλεί την πανίδα της λίμνης.

Ο εισαγόμενος «εισβολέας» άρχισε να αναπτύσσεται το 2001 και να πολλαπλασιάζεται σε βάρος των υπολοίπων οργανισμών. Επιτίθεται στα κοινά βατράχια από τα οποία είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τους ειδικούς ζυγίζει περίπου διακόσια γραμμάρια και μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε σπουργίτια.

Σύμφωνα με τον βιολόγο Μιχάλη Δρετάκη, «απαιτείται αρκετή δουλειά για να προστατευτεί ο βιότοπος από την αριθμητική αύξηση του βουβαλοβάτραχου. Ο βουβαλοβάτραχος είναι κυρίαρχο ζώο αυτή τη στιγμή στη λίμνη της Αγιάς».

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του βουβαλοβάτραχου χωρίς να μπορούν προς το παρόν να αντιδράσουν. Κρούουν ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της πανίδας της λίμνης και τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου προγράμματος προστασίας της.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ