Η επιστήμη είναι εδώ για να μας αλλάξει τη ζωή, αν και προφανώς δεν είναι όλες οι έρευνες ίδιες.

Ο Gül Dölen λοιπόν, νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins University, χορήγησε ισχυρές ναρκωτικές ουσίες σε χταπόδια για να δει αν θα επιδείξουν κοινωνικές συμπεριφορές.

Και σε περίπτωση που διερωτάστε, ναι το κάνουν, ειδικά αν έχουν πάρει MDMA (μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη)! Τα χταπόδια είναι νοήμονα όντα, μας λέει, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία και να βρουν τη λύση σε αντίστοιχες δοκιμασίες. Μόνο που δεν επιδεικνύουν κοινωνικές συμπεριφορές, καθώς είναι μοναχικά ζώα.

«Το MDMA είναι καταπληκτικό εργαλείο για την έρευνα που μας αφορά, αν ένα χταπόδι θα γίνει κοινωνικό ή όχι», λέει ο Dölen για ένα είδος που ακόμα και στο ζευγάρωμα θα απομακρυνθεί από το άλλο όσο μπορεί γρηγορότερα.

Τα χταπόδια του πειράματος περνούσαν πια χρόνο το ένα με το άλλο, «κάποια έγιναν πολύ παιχνιδιάρικα, κάνοντας ακροβατικά στο νερό». Τα χταπόδια ενδιαφέρουν τους ερευνητές γιατί παρά το γεγονός ότι έχουν τελείως διαφορετικούς εγκεφάλους από τους δικούς μας, φαίνεται να δουλεύουν με παραπλήσιο τρόπο. Είναι μάλλον η βασική χημεία του εγκεφάλου που έχει σημασία, παρά ο τύπος του εγκεφάλου κάθε είδους.

Αυτό λέει και ο καθηγητής David Nutt του λονδρέζικου Imperial College για την έρευνα: «Αυτό αποδεικνύει πως δεν είναι κάποιο παράξενο ανθρώπινο χαρακτηριστικό, δεν είναι καν χαρακτηριστικό των θηλαστικών. Είναι χαρακτηριστικό των εγκεφάλων … Δείχνει επίσης πως η σεροτονίνη διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στις κοινωνικές επαφές σε όλο το φάσμα των ειδών»…