Τα φυτά που μεγαλώνουν σε γλάστρες ποτέ δεν φτάνουν την πλήρη δυναμική τους, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του ερευνητικού Ινστιτούτου «Julich» στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Κοινωνίας για την Πειραματική Βιολογία, στην Αυστρία, οι επιστήμονες εφήρμοσαν τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας για να «φωτογραφίσουν» τις ρίζες του φυτού στη γλάστρα.

Όταν ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Hendrik Poorter, είδε τα αποτελέσματα, μεταφύτευσε όλα τα φυτά του σε μεγαλύτερες γλάστρες.

Με τη μαγνητική τομογραφία, που χρησιμοποιείται ευρέως στην επιστήμη της ιατρικής, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν τα μόρια του νερού μέσα στις ρίζες των φυτών.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση της δομής των ριζών, που πίεζαν τα τοιχώματα για να κερδίσουν χώρο, δείχνει πραγματικά πόσο περιορισμένα είναι τα φυτά που μεγαλώνουν σε γλάστρες.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με 80 διαφορετικά είδη φυτών και όπως διαπίστωσαν σε όλες τις περιπτώσεις, διπλασιάζοντας το μέγεθος της γλάστρας το φυτό μεγάλωνε τουλάχιστον κατά 50%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων από τότε που φαίνονται οι σπόροι, οι ρίζες του φυτού αρχίζουν να πιέζονται στις άκρες της γλάστρας και τότε ξεκινά το πρόβλημα.

Όταν οι ρίζες φτάνουν στα τοιχώματα είναι σα να στέλνουν μήνυμα στο φυτό να μην μεγαλώσει άλλο.

Όλα τα φυτά που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας φαίνονταν να προσπαθούν να ξεφύγουν από τη γλάστρα τους: πάνω από τα 3/4 του συστήματος των ριζών βρίσκονταν στο εξωτερικό μισό του δοχείου.

«Ακόμα και η μεγαλύτερη γλάστρα δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μην περιορίσει την ανάπτυξη των φυτών», καταλήγουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Πηγή: econews.gr