Πίθηκοι κρέμονται από κλαδί σε κλαδί, ένας ειδικός χώρος κηπουρικής για παιδιά και καταπληκτική θέα στη θάλασσα.

Αυτή η πράσινη όαση πήρε σάρκα και οστά σε ένα εντελώς ασυνήθιστο μέρος: μια πρώην χωματερή σε παραγκούπολη του Ρίο ντε Τζανέιρο που μετατράπηκε σε καταπράσινο πάρκο χάρη στη φιλοδοξία και την επιμονή αφοσιωμένων εθελοντών.

Το εξαετές πρότζεκτ θα παρουσιαστεί αυτό το μήνα στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ριο ντε Τζανέιρο, με τη συμμετοχή χιλιάδων απεσταλμένων απ’ όλο τον κόσμο.

«Άνθρωποι έρχονταν εδώ για να ξεφορτωθούν παλιά ψυγεία, φούρνους, λάστιχα, ακόμα και νεκρά ζώα», δήλωσε ο Mauro Quintanilha, ένας μουσικός που ξεκίνησε την πρωτοβουλία για την ανέγερση του πάρκου στη φαβέλα «Vidigal».

«Υπήρχαν πολλά σκουπίδια και βρωμούσε», προσέθεσε.

Με τη βοήθεια 20 εθελοντών ο κ. Quintanilha καθάρισε την πρώην χωματερή. Κάθε ημέρα για έναν ολόκληρο χρόνο οι εθελοντές μάζευαν άχρηστα υλικά που μπορούσαν να ανακυκλωθούν ή να επιδιορθωθούν.

«Ήταν πολύ δύσκολο να πείσουμε τους ανθρώπους ότι η περιοχή δεν ήταν πια χωματερή. Στην αρχή έπρεπε να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να τους πείσουμε αλλά τώρα μας βοηθούν», προσέθεσε.

Η προσπάθεια σίγουρα απέδωσε. Σήμερα, πίθηκοι κάνουν βόλτες στην καταπράσινη όαση, γεμάτη από λουλούδια.

Στις 18 Ιουνίου οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο του ΟΗΕ θα επισκεφτούν το πάρκο, που μεταξύ άλλων, προάγει την ανακύκλωση.

Τα σκαλοπάτια φτιάχτηκαν από παλιά λάστιχα και τα άδεια μπουκάλια μετατράπηκαν σε γλάστρες από παθιασμένους εθελοντές που δεσμεύτηκαν να κάνουν τα σκουπίδια θησαυρό.

Πηγή: econews.gr