Το πλοίο της Greenpeace Esperanza βρίσκεται ήδη στην Αρκτική και αναλαμβάνει δράση, αντιμέτωπο με την πετρελαϊκή βιομηχανία με σκοπό να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή «Πέρα από το πετρέλαιο».

Η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού ήταν ένα τεράστιο μάθημα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε τον εθισμό μας στο πετρέλαιο και να στραφούμε σε ένα καθαρό μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Η Greenpeace βρίσκεται ήδη στην περιοχή με το πλοίο Esperanza, με σκοπό να αντισταθεί στην ακόρεστη δίψα της πετρελαϊκής βιομηχανίας για τα τελευταία ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου στον πλανήτη. Κίνδυνοι και πιθανές επιπτώσεις από την έρευνα για πετρέλαιο στην Αρκτική

Σημαντικά στοιχεία:

• Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (United States Geological Survey) εκτιμά ότι περισσότερα από 14 τρις λίτρα τεχνικά ανακτήσιμα πετρελαίου βρίσκονται σε υπεράκτια κοιτάσματα στην Αρκτική.

• Η βιομηχανική δραστηριότητα εντείνεται ραγδαία σε μία περιοχή έξω από τη δυτική ακτή της Γροιλανδίας καθώς εταιρίες, όπως η Cairn Energy, Chevron and Exxon Mobil εξασφαλίζουν άδειες γεωτρήσεων.

• Η περίοδος γεωτρήσεων είναι σύντομη και σταματά με την έλευση του Αρκτικού χειμώνα και την αύξηση του όγκου του θαλάσσιου πάγου, που καθιστά τη γεώτρηση για τα κύρια ή τα ανακουφιστικά φρέατα αδύνατη.

• Μία έκρηξη σε ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η κατασκευή ενός ανακουφιστικού φρεατίου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί κατά την ίδια περίοδο γεώτρησης μπορεί να οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη διάχυση πετρελαίου για δύο χρόνια, με το πετρέλαιο να παγιδεύεται ανάμεσα σε στρώματα πάγου.

• Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μίας διαρροής στο Αρκτικό περιβάλλον θα ήταν πολύ πιο σοβαρή σε σύγκριση με θερμότερες θάλασσες, όπως ο Κόλπος του Μεξικού. Οι σοβαρές επιπτώσεις της διαρροής του Exxon Valdez Serious στην Αλάσκα είναι ακόμα αισθητές 20 χρόνια αργότερα.

• Ο Κόλπος του Baffin αποτελεί καταφύγιο για το 80 έως 90% του παγκόσμιου πληθυσμού της μονόκερου φάλαινας (Narwhal). Ή περιοχή επίσης αποτελεί το σπίτι για γαλάζιες φάλαινες, πολικές αρκούδες, φώκιες, καρχαρίες, τριδαχτυλόγλαρους και δεκάδες άλλα αποδημητικά πουλιά.

• Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος Καναδικής εταιρίας που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων, ‘δε γνωρίζουμε σήμερα καμία λύση ή μέθοδο, η οποία μπορεί να ανακτήσει πετρέλαιο [που έχει διαρρεύσει] από την Αρκτική’ .

• Οι πολικές θερμοκρασίες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η απόμακρη τοποθεσία προσθέτουν μία τελείως μέχρι σήμερα άγνωστη πρόκληση στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή.

• Η Αμερικάνικη Υπηρεσία Διαχείρισης Ορυκτών έχει υπολογίσει ότι υπάρχει 20% πιθανότητα μεγάλης πετρελαιοκηλίδας κατά τη συνολική διάρκεια ζωής μίας δραστηριότητας σε μόλις μία από τις υπό παραχώρηση (oil leasing) περιοχές στον Αρκτικό Ωκεανό κοντά στην Αλάσκα.

• ΟΙ τεχνικές ‘διαχείρισης του πάγου’ που χρησιμοποιούνται στην περιοχή – με τις οποίες τα παγόβουνα εκτοπίζονται μακριά από τις πλατφόρμες εξόρυξης ή διαλύονται με κανόνια νερού- είναι αναποτελεσματικές απέναντι στα μεγαλύτερα παγόβουνα. Σε ακραίες περιπτώσεις πρέπει να μετακινηθούν οι ίδιες οι εξέδρες για να αποφευχθούν καταστροφικές συγκρούσεις.

πηγή : greenpeace