«Λίφτινγκ» στις φωλιές των πελαργών σε στύλους της ΔΕΗ, που είχαν υποστεί σημαντικές φθορές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το χειμώνα, πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Στο χωριό Βαφέϊκα Ξάνθης επανατοποθετήθηκαν 2 τεχνητές φωλιές σε πυλώνες ρεύματος, οι οποίες κάθε χρόνο αποτελούν ενεργές φωλιές του είδους.

Η πρώτη περίπτωση μάλιστα κρίθηκε ιδιαίτερα επείγουσα καθώς ο «ιδιοκτήτης» της φωλιάς ήταν από τους πρώτους που κατέφθασε στην περιοχή και με ιδιαίτερο ζήλο προσπαθούσε να χτίσει την φωλιά στα γυμνά καλώδια. Χάρη στις προσπάθειες των τεχνικών της ΔΕΗ, η τεχνητή πλατφόρμα επανατοποθετήθηκε άμεσα και ο πελαργός επέστρεψε στην φωλιά του.

Στο χωριό Γενισέα Ξάνθης, αποκαταστάθηκε ένα καλάθι φωλιάς το οποίο είχε γείρει επικίνδυνα και τοποθετήθηκε ένα ακόμα καλάθι σε κοντινή απόσταση. Στο Άβατο Ξάνθης μετακινήθηκε μια φωλιά σε παρακείμενη κολώνα και έγιναν μικροεπεμβάσεις στις υπόλοιπες ήδη υπάρχουσες φωλιές.

Ο λευκός πελαργός κατατάσσεται ως τρωτό είδος στην χώρα μας, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, καθώς ο πληθυσμός του κυμαίνεται στα 2.000 με 2.500 αναπαραγωγικά ζευγάρια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα.

.