Τουλάχιστον 40 εκατομμύρια γύπες χάθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια. Η ραγδαία αυτή μείωση του πληθυσμού οφείλεται στο φάρμακο diclofenac για την καταπολέμηση επιδημιών στα βοοειδή.

Το φάρμακο, που πλέον έχει καταργηθεί, προκαλεί σοβαρές ζημιές στα ζωτικά όργανα των πτηνών που τρέφονται με τα νεκρά ζώα, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στον θάνατο.

Για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της συρρίκνωσης του πληθυσμού των γυπών, που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα διατηρώντας «καθαρό» το περιβάλλον και εμποδίζοντας τη μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών, στο Νεπάλ άρχισαν να δημιουργούνται «εστιατόρια» αποκλειστικά για γύπες.

Στην ουσία πρόκειται για σταθμούς τροφοδοσίας των απειλούμενων πτηνών με καθαρό κρέας από υπολείμματα βοοειδών έτσι ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός τους στην περιοχή.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία εθελοντικών οργανώσεων, που σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, συλλέγουν τα ζωικά απόβλητα από σφαγεία και νοικοκυριά και τα διαθέτουν στους γύπες. Εκτός από το Νεπάλ, αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί σε άλλες πέντε χώρες.

Πηγή: econews.gr