Τα νεαρά μαμούθ πέθαιναν με ανόητους τρόπους

Ο ενθουσιασμός των νιάτων κατέληγε στον αστείο θάνατό τους για ψιλοπράματα!


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
19:25
03/12/2017
Τα νεαρά μαμούθ πέθαιναν με ανόητους τρόπους
loading

Τα παιδιά θα είναι πάντα παιδιά, σε όποιο είδος κι αν ανήκουν, και ως παιδιά θα κάνουν μονίμως αταξίες.

Αυτό φαίνεται να μας λέει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Current Biology», όταν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης ανέλυσαν τα απομεινάρια από 98 μαμούθ (κόκαλα, δόντια, τέτοια πράγματα) και βρήκαν «μια σημαντική παραδοξότητα που αφορά στα αρσενικά».

Σε σημείο της Νότιας Ντακότα, για παράδειγμα, από τα 14 καλοδιατηρημένα μαμούθ που βρέθηκαν μόλις ένα ήταν θηλυκό. Γιατί; «Σε πολλά είδη, τα αρσενικά τείνουν να κάνουν ανόητα πράγματα που καταλήγουν στον θάνατό τους με αστείους τρόπους, κι αυτό φαίνεται να είναι επίσης αλήθεια και για τα μαμούθ», δήλωσε ο εξελικτικός βιολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Σουηδίας, Love Dalen, στους «New York Times».

spdgvjposfdj1

Την ώρα που τα ώριμα θηλυκά ήταν σαφώς πιο προσεκτικά, τα νεαρά αρσενικά ορμούσαν πάνω σε φυσικές παγίδες, υποθέτουν οι ερευνητές, και έχαναν τις ζωές τους από αποκοτιές. Πατούσαν, μας λένε, πάνω σε λεπτούς πάγους, πνίγονταν σε λιμνάζοντα νερά και παρασύρονταν από χειμάρρους, καθώς δεν είχαν επίγνωση του κινδύνου λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα αρσενικά που έχουν βρεθεί είναι δυσανάλογα πολλά. Από τα 98 δείγματα που έχουμε στα χέρια μας από τη Σιβηρία τα τελευταία 40 χρόνια, τα 66 είναι αρσενικά και τα 29 θηλυκά (και τα υπόλοιπα αδιευκρίνιστου φύλου). Οι επιστήμονες βρήκαν μάλιστα αναλογίες και στους κοντινότερους απογόνους τους, τους ελέφαντες, οι οποίοι ζουν όπως ξέρουμε σε αγέλες που έχουν αρχηγό ένα ηλικιωμένο θηλυκό.

Και στη μητριαρχία των ελεφάντων συναντάμε αυτή τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των νεαρών αρσενικών, κάτι που δένει ακόμα περισσότερο τις υποθέσεις τους. Όπως μας λένε πάντως, χωρίς τις αποκοτιές των νεαρών μαμούθ δεν θα είχαμε σήμερα τόσα πολλά απολιθώματα να μελετάμε…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει