Οι σκίουροι έχουν μια εντυπωσιακή ικανότητα στην… οργάνωση

Η φύση μάς βάζει και πάλι τα γυαλιά


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
21:03
09/10/2017
Οι σκίουροι έχουν μια εντυπωσιακή ικανότητα στην… οργάνωση
loading

Δεν πρέπει να είσαι ψυχαναγκαστικός για να απολαύσεις το θέαμα μιας καλοτακτοποιημένης ντουλάπας ή ενός ψυγείου βγαλμένου από διαφήμιση.

Φαίνεται λοιπόν πως και οι φίλοι μας οι σκίουροι νιώθουν ακριβώς το ίδιο, στοιβάζοντας τα καρύδια τους σε τακτοποιημένους σωρούς, μια στρατηγική που τους βοηθά να θυμούνται πού βρίσκονται οι τόσες κρυψώνες τους.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science, οι επιστήμονες υποδεικνύουν πως οι τακτοποιημένες στοίβες είναι πρωταρχικής σημασίας για τη μνήμη του σκίουρου, η οποία διαδραματίζει με τη σειρά της αποφασιστικό ρόλο για την επιβίωσή του κατά τον χειμώνα.

Ο σκίουρος ξέρει καλά πως μια κρυψώνα με όλο του το φαγητό δεν είναι καλή ιδέα, κι έτσι φτιάχνει πολλές μικρές ώστε κάποιες αυτές να επιβιώσουν ως τον χειμώνα άθικτες. Όσο πιο πολλές φτιάχνει όμως, τόσο δυσκολότερο είναι να τις θυμάται, και εδώ μπαίνει ακριβώς η ψυχαναγκαστική οργάνωση!

AP_17073460505052

Όταν οργανώνουμε εμείς οι άνθρωποι τα πράγματά μας, τείνουμε να στοιβάζουμε όμοια πράγματα σε διακριτές ομάδες. Το κάνουμε ακόμα και όταν πρέπει να θυμηθούμε τηλεφωνικά νούμερα, για παράδειγμα, ομαδοποιώντας τα σε σειρές 2-3 αριθμών που είναι ευκολότερο να απομνημονεύσουμε.

Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε και τα βιβλία μας στη βιβλιοθήκη, αν έχουμε μερικές εκατοντάδες που θέλουμε κάποια στιγμή να ξαναβρούμε. Τα ομαδοποιούμε δηλαδή σε κατηγορίες κρατώντας νοητικές σημειώσεις για το πού βρίσκεται κάθε κατηγορία (και όχι κάθε βιβλίο).

Η ομαδοποίηση θεωρούνταν μέχρι σήμερα ένας βασικός μηχανισμός της ανθρώπινης νοημοσύνης, μόνο που τώρα ξέρουμε πως την κάνουν και τα ζώα της άγριας φύσης! Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ πειραματίστηκαν με σκίουρους και βρήκαν πως αυτό ακριβώς κάνουν κι αυτοί, επιτελώντας μια ανώτερη ανθρώπινη γνωστική λειτουργία δηλαδή.

AP_17243346664432

Οι σκίουροι έπαιρναν τα καρύδια από μια κεντρική αποθήκη και τα έκρυβαν ομαδοποιημένα σε διάφορα μέρη, όπως έκαναν και όταν η αρχική πηγή της λιχουδιάς δεν ήταν από ένα σημείο, αλλά πολλά.

Η νοητική ενέργεια που χρειάζεται για κάτι τέτοιο είναι εξόχως εκπληκτική, μας λένε οι επιστήμονες. Και να σκεφτείτε πως εμείς δεν θυμόμαστε πού αφήσαμε τα κλειδιά μας δέκα λεπτά πριν…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει