Οκόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια καταστροφική άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου αν δεν κοπούν οι εκατοντάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων που δίνονται σε επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δικτυακό τόπο EurActiv.

Οι κυβερνήσεις των 27 χωρών της ΕΕ αποφάσισαν, το 2008, να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2020, στο 20% του ενεργειακού μείγματός τους, σε σχέση με το 1990.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση των Accenture και Barclays Capital, η Ευρώπη επενδύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ στην πράσινη ενέργεια ενώ για την επίτευξη του στόχου απαιτούνται ετήσιες επενδύσεις ύψους περίπου 290 δισ. ευρώ.

«Σήμερα, υπάρχουν επιδοτήσεις ύψους 409 δισ. δολαρίων που ενθαρρύνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, από όπου προέρχεται ο κύριος όγκος της ενεργειακής ζήτησης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προς μια σπάταλη χρήση ενέργειας» υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 110 δισ. δολάρια, σε σχέση με το 1990.

Σύμφωνα με τον Φατίχ Μπιρόλ, η κατάργηση αυτών των επιδοτήσεων στις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες «είναι η μοναδική πολιτική» που θα βοηθήσει τον αναπροσανατολισμό του πλανήτη σε μια τροχιά ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της IEA, «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές», που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 9 Νοεμβρίου, η πολιτική αυτή θα μειώσει τις εκπομπές και θα βοηθήσει τις ανανεώσιμες να κατακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Οι αναλύσεις στην έκθεση «δείχνουν ότι η πόρτα για μια τροχιά προς άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς ενδέχεται να κλείνει, αν δε δράσουμε θαρραλέα και με την αίσθηση του επείγοντος», είπε ο Μπιρόλ. «Στο βασικό σενάριό μας, επτά χώρες εισάγουν κάποιας μορφής τιμολόγηση του άνθρακα, που μας φέρνει σε τροχιά ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3,5 βαθμούς», πρόσθεσε.

«Αν θέλουμε να κρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς, τότε πολύ περισσότερες χώρες πρέπει να πράξουν το ίδιο. Η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι να υπάρξει συντονισμένη διεθνής δράση», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,5 βαθμούς θα έχει «μη αναστρέψιμες επιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένης μιας εκτιμούμενης εξαφάνισης του 40% έως 70% των βιολογικών ειδών του πλανήτη, υποστηρίζει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Για την αποφυγή αυτού του εφιαλτικού σεναρίου, η επικείμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στο Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική, μπορεί να αποδειχθεί ότι «είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες, αν εννοούμε σοβαρά τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου», επισήμανε ο Φατίχ Μπιρόλ και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, εξετάζοντας την τρέχουσα δημόσια συζήτηση διεθνώς για την αλλαγή του κλίματος, θα έλεγα ότι ο άνεμος είναι αντίθετος».

Επιπλέον, «μιας και οι τιμές των ορυκτών καυσίμων επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποχρεώνονται να ανταγωνιστούν με μια χαμηλής τιμής παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, γεγονός που είναι σαφώς άδικο», διευκρίνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA.

H IEA αναμένει αύξηση, στα 660 δισ. δολάρια ή στο 0,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ, των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, παγκοσμίως, το 2020. Αν η βοήθεια αυτή σταδιακά καταργηθεί, η αύξηση της ενεργειακής ζήτησης θα μειωθεί κατά 4,1%, η ζήτηση για πετρέλαιο θα πέσει κατά 3,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 1,7 γιγατόνους.