Έκθεση των αμερικανικών αρχών υποδεικνύει την πετρελαϊκή εταιρεία BP και πολλούς υπεργολάβους της, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Halliburton και Transocean ως υπεύθυνους για την έκρηξη στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon που προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές αναμένεται να δώσουν σήμερα στη δημοσιότητα, μετά από 17 μήνες ερευνών, την έκθεση με τα συμπεράσματά τους για το δυστύχημα που σημειώθηκε στις 22 Απριλίου 2010 και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί στον Κόλπο του Μεξικού η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται ένα άτομο το οποίο είχε πρόσβαση στην έκθεση, οι ερευνητές κατηγορούν τη βρετανική εταιρεία BP ότι προσπάθησε να κερδίσει χρόνο και να μειώσει το κόστος χωρίς να σκεφθεί τις συνέπειες.

Η έκθεση αναγνωρίζει πάντως και τα λάθη που διέπραξαν οι εργαζόμενοι στην εξέδρα, ιδιοκτησίας της ελβετικής εταιρείας Transocean, οι οποίοι συνέχισαν τις εργασίες παρά τις ενδείξεις που είχαν για τον επικείμενο κίνδυνο.

Η βασική αιτία του δυστυχήματος, που προκάλεσε το θάνατο έντεκα ανθρώπων, ήταν το ελαττωματικό τσιμεντένιο περίβλημα στα φρεάτια γεώτρησης, το οποίο θα έπρεπε να εμποδίσει τη διαρροή πετρελαίου και αερίων στην επιφάνεια της θάλασσας.

Υπεύθυνη για τα τσιμεντένια περιβλήματα ήταν η αμερικανική εταιρεία Halliburton η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος της BP γιατί της έδινε λανθασμένες πληροφορίες πριν από την έκρηξη στην εξέδρα.

Τον Απρίλιο η BP είχε μηνύσει την Hallibaurton κατηγορώντας την ότι συνέβαλε στη διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.