Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια σπάνια περίπτωση προμελετημένου βανδαλισμού καθώς περιγράφουν το περιστατικό που συνέβη σε έναν ζωολογικό κήπο της Ολλανδίας. Σε αυτό ατίθασοι χιμπατζήδες χρησιμοποίησαν ραβδιά με σκοπό να καταρρίψουν ένα drone που τους βιντεοσκοπούσε. Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι επιστήμονες αιτία της προμελετημένης επίθεσης δεν ήταν ο φόβος αλλά πιθανότατα η περιέργεια…

Το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ χιμπατζήδων και drone συνέβη στις αρχές Απριλίου, όταν το συνεργείο ενός ολλανδικού τηλεοπτικού σταθμού γύριζε ντοκιμαντέρ στο χώρο των χιμπατζήδων στο Ζωολογικό Κήπο Koninklijke Burgers’ στην πόλη Άρνεμ.

Όταν οι εικονολήπτες αρχικά πραγματοποίησαν μια δοκιμαστική πτήση του drone χωρίς κάμερα κέντρισαν την περιέργεια των χιμπατζήδων και τέσσερις από αυτούς σκαρφάλωσαν σε μια ξύλινη σκαλωσιά κρατώντας μακριά ραβδιά από ξύλο ιτιάς.

Όταν το drone επέστρεψε εφοδιασμένο με κάμερα, η Τούσι, ένα από τα πιο θαρραλέα θηλυκά της παρέας, χτύπησε το μηχάνημα με ένα ραβδί μήκους 1,8 μέτρων και το έριξε στο έδαφος. Τότε ολόκληρη η συμμορία μαζεύτηκε να το περιεργαστεί.

«Παρόλο που το πρόσωπό της ήταν σφιγμένο και έδειχνε τα δόντια της, δεν έδειξε σημάδια φόβου. Αυτό υποδηλώνει ότι χτύπησε το drone εσκεμμένα και δυνατά, κι όχι λόγω φόβου ή ως ανακλαστική κίνηση» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Διευκρινίζουν μάλιστα πως οι ατίθασοι χιμπατζήδες του ζωολογικού κήπου ουδέποτε διδάχθηκαν να χρησιμοποιούν εργαλεία, παρόλα αυτά διδάχτηκαν μόνοι τους πως να χρησιμοποιούν 13 διαφορετικά εργαλεία, όπως ραβδιά διαφόρων μεγεθών με τα οποία ρίχνουν φύλλα από ψηλά κλαδιά ή επιτίθενται ο ένας στον άλλο.

Παρουσιάζοντας το περιστατικό στην επιθεώρηση «Primates», οι ζωολόγοι του πάρκου κάνουν λόγο για ισχυρές ενδείξεις προμελετημένης χρήσης εργαλείων, ενισχύοντας τις υποψίες ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους στο προσεχές μέλλον.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.