Η Διεθνής Ένωση για τις Δασικές Πυρκαγιές (IAWF) διοργανώνει την Παγκόσμια Εβδομάδα Αφύπνισης για τις Δασικές Πυρκαγιές, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η έννοια της πρόληψης διεθνώς, με θέμα: «Το δικό σου σπίτι… η δική σου ευθύνη».

Η εβδομάδα αφύπνισης του κοινού στον κίνδυνο, που κάθε χρόνο καταβροχθίζει ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, ζωντανά, και στρέμματα του μοναδικού φυσικού ταμιευτήρα διοξειδίου του άνθρακα (του πλέον επικίνδυνου αερίου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου) διαρκεί μέχρι τις 7 Μαΐου, για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Για το νότιο ημισφαίριο, ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

«Υπάρχει γενικότερα μια παραμέληση της έννοιας της πρόληψης, παγκοσμίως» αναφέρει ο δασολόγος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, και τέως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IAWF, Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

«Η έμφαση είναι στα εναέρια μέσα, στις μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις, κ.λ.π. που μπορεί βέβαια να είναι απαραίτητα, αλλά που αν δεν συνοδεύονται από μια γενικότερη προσπάθεια σωστής διαχείρισης των δασών, διόρθωσης των προβλημάτων που δημιουργούν τις πυρκαγιές, καταλήγουμε να ξοδεύουμε ποσά τα οποία χάνονται σε κάτι που, σε τελευταία ανάλυση, είναι ατελέσφορο» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η φωτιά είναι καλός υπηρέτης αλλά κακός αφέντης», όπως τονίζεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Παράδοξο της Φωτιάς.

Σημαντικό εργαλείο στα χέρια της IAWF είναι ο νέος δικτυακός τόπος, http://wildfireworld.org, στον οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να συνδεθούν μεταξύ τους οι επαγγελματίες της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών για να ανταλλάξουν πληροφορίες, έρευνες και πρακτικά εργαλεία, στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, Τσακ Μπούσεϊ.

Στο δικτυακό τόπο αναρτώνται προφίλ κοινοτήτων, που έχουν αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα δασικών πυρκαγιών. Αναδεικνύεται το προφίλ της Ελλάδας, το οποίο έχει ετοιμάσει ο κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

Έμφαση στην πρόληψη δίνει το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων στον δικτυακό τόπο του, www.fria.gr.

Προς τα τέλη Μαΐου, το Ινστιτούτο διοργανώνει ημερίδα, με στόχο την επίλυση αποριών και βελτίωσης της επικοινωνίας και συνεργασίας των στελεχών φορέων.

Στην ημερίδα επιδιώκεται να μιλήσουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με σαφή αντίληψη της διοικητικής δομής και της κατανομής ευθυνών στο πλαίσιο του Καλλικράτη, και να επιλύσουν τις απορίες στελεχών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση και πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.