Πολύ μεγαλύτερο από τα ποσά του καθαρισμού και των αποζημιώσεων θα είναι
το πραγματικό κόστος της πετρελαιοκηλίδας που καταστρέφει εδώ και τρεις
μήνες τον Κόλπο του Μεξικού, προειδοποιεί εμπειρογνώμονας που του ανατέθηκε από τον ΟΗΕ να εκτιμήσει την αξία της βιοποικιλότητας.

Ο Ινδός οικονομολόγος Παβάν Σουχντέβ θεωρεί ότι η καταστροφή της ΒΡ αποκαλύπτει την ανάγκη να
αλλάξει ριζικά η εκτίμηση και ο υπολογισμός του «κεφαλαίου της Φύσης».

«Η μη συνειδητοποίηση σε οικονομικό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση όπως ο καθαρός αέρας, το καθαρό νερό, οι ωκεανοί, τα εύφορα εδάφη, η σταθερότητα του κλίματος, πρέπει να αλλάξει επειγόντως», εκτιμά ο Σουχντέβ. Η κοινωνία πρέπει να αποδώσει ίση αξία στο φυσικό πλούτο και στον υλικό πλούτο. Αλλά ποιός αντιλαμβάνεται σήμερα την ιδέα «φυσικό κεφάλαιο» συγκρινόμενο με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο;

«Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ξέρουμε πώς να ορίσουμε την ποσότητα των αγαθών τα οποία θεωρούσαμε πάντα ότι είναι ανεξάντλητα: Μπορούμε να διαχειριστούμε μόνο ό,τι ξέρουμε να υπολογίζουμε και δεν μετράμε ούτε την αξία των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση, ούτε το κόστος της απώλειάς τους», προσθέτει.

Κάθε χρόνο, οι 3.000 μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές που αντιστοιχούν σε 2.200 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1.750 δισεκατομμύρια ευρώ, επιμένει ο Σουχντέβ επικαλούμενος τη μελέτη του βρετανικού οργανισμού TruCost που θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα της BP και τη βύθιση του Deepwater Horizon καθημερινά διαρρέουν 60.000 βαρέλια ημερησίως στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού.

Η κατάρρευση των οικοσυστημάτων δεν θα υπολογιστεί και δεν θα καταπολεμηθεί παρά μόνο όταν ο κόστος τους ενταχθεί στις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας.