Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla Motors ξεκίνησε μια στρατηγική ανακύκλωσης κλειστού βρόχου για πακέτα μπαταριών ιόντων λιθίου προς ολόκληρη την Ευρώπη.

Λόγω της προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την ανακύκλωση, η Tesla λέει ότι η διαδικασία θα είναι πράγματι επικερδής.«Αν και εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε να ελαττωθεί η παγκόσμια εξάρτηση από το πετρέλαιο μέσω των ηλεκτρικών οχημάτων, αναλαμβάνουμε επίσης την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός συστήματος ανακύκλωσης μπαταρίας κλειστού βρόχου», ανέφερε σε ένα blog ο διευθυντής του τμήματος Energy Storage Systems της Tesla, Kurt Kelty.

Στο τέλος της ζωής τους, τα Tesla θα ανακυκλώνουν τις μπαταρίες τους σε μια εγκατάσταση Umicore στο Βέλγιο, όπου τα υλικά διαχωρίζονται για να επαναχρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρικές στήλες και εξειδικευμένο σκυρόδεμα.

«Δουλεύοντας με την Umicore μπορούμε να ανακυκλώνουμε πλήρως τη μπαταρία του Roadster επικερδώς, χωρίς ιδιαίτερα οικονομικά κίνητρα», γράφει ο K. Kelty. Η κερδοφορία προκύπτει καθώς η Umicore θα παράγει ένα κράμα το οποίο θα εξελιχθεί περαιτέρω σε κοβάλτιο, νικέλιο και άλλα μέταλλα. Μετά το κοβάλτιο θα μετατρέπεται σε υψηλής ποιότητας οξείδιο του κοβαλτίου και του λιθίου, που μπορούν να μεταπωληθούν σε κατασκευαστές μπαταριών.

Σύμφωνα με την Tesla, η τεχνολογία ανακύκλωσης Umicore επιτρέπει να αποθηκευθεί ένα ποσοστό 70% των εκπομπών CO2 κατά την ανάκτηση και τον καθαρισμό αυτών των πολύτιμων μετάλλων, που είναι σημαντική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου.

Η μπαταρία της Tesla αναμένεται να έχει διάρκεια ζωής 7-10 χρόνια ή περίπου 160.000 χιλιόμετρα κάτω από κανονικές συνθήκες χρήσης.

πηγή: greenbusiness