Οι επιστήμονες εντόπισαν τυχαία ένα τεράστιο και ανεξήγητο αντικείμενο να περιφέρεται στον γαλαξία μας και έκτοτε προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι είναι, γιατί δεν έχουν βρει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

Η ανακάλυψη έγινε από το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT, στη Νότια Αφρική, όταν παρατηρούσε στο διάστημα ένα σμήνος από παλιά αστέρια νετρονίων, στο πλαίσιο της μελέτης NGC 1851, ανέφερε ο Independent. Τότε, διαπίστωσαν ότι ένα άστρο εξέπεμπε παλμούς και αντιλήφθηκαν πως ήταν κατεστραμμένο, με το σήμα να προέρχεται από τα υπολείμματα του.

Με βάση τη θεωρία, όταν ένα αστέρι νετρονίων αποκτήσει υπερβολική μάζα, συνήθως με τη συνένωσή του με ένα άλλο αστέρι, καταρρέει. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει μετά από αυτό, αλλά πιστεύεται ότι μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες.

Έτσι, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι τα αστέρια νετρονίων πρέπει να έχουν 2,2 φορές τη μάζα του Ήλιου. Οι μαύρες τρύπες που ακολουθούν είναι πολύ μεγαλύτερες, με περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο. Το κενό που μεσολαβεί είναι γνωστό ως «κενό μάζας των μαύρων οπών», όμως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς ποια αντικείμενα θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό.

Το νεοανακαλυφθέν αντικείμενο φαίνεται να βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο του χάσματος, με περίπου 2,1-2,7 ηλιακές μάζες. Επομένως, οι αστρονόμοι δυσκολεύονται να μάθουν τι είναι, αλλά ελπίζουν πως ό,τι κι αν είναι θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για την κατανόηση αυτού του μυστηριώδους χάσματος. Θεωρούν λοιπόν, πως είτε είναι μαύρη τρύπα που «μόλις» δημιουργήθηκε, είτε κάτι ενδιάμεσο.

«Οποιαδήποτε πιθανότητα για τη φύση του είναι συναρπαστική», είπε χαρακτηριστικά ο Μπεν Στάπερς, καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Ένα σύστημα μαύρης τρύπας θα είναι ένας σημαντικός στόχος για τον έλεγχο των θεωριών της βαρύτητας και ένα βαρύ αστέρι νετρονίων θα προσφέρει νέες γνώσεις στην πυρηνική φυσική σε πολύ υψηλές πυκνότητες», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, η Arunima Dutta, από το Ινστιτούτο Max Planck για τη Ραδιοαστρονομία, δήλωσε πως «η αποκάλυψη της αληθινής φύσης του, θα αποτελέσει σημείο καμπής στην κατανόησή μας για τα αστέρια νετρονίων, τις μαύρες τρύπες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να κρύβεται στο χάσμα μάζας της μαύρης τρύπας».