Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει διάφορες πτυχές της ζωής του ανθρώπου και οι ειδικοί θεωρούν ότι θα φέρει αλλαγές στις πτήσεις, εξαιτίας έντονων αεροχειμάρρων, γιατί θα σημειωθούν άνεμοι ρεκόρ.

Σύμφωνα με την Daily Mail, έγινε νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας.

Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνει τους αεροχειμάρρους, λόγω των μεταβολών της πυκνότητας στον αέρα της ατμόσφαιρας της Γης. Αυτές οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου προκαλούν πιο βίαια ανοδικά και καθοδικά ρεύματα – με αποτέλεσμα έντονες αναταράξεις στα αεροπλάνα.

«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα και την τρέχουσα κατανόησή μας, αναμένουμε ανέμους ρεκόρ», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Τίφανι Σόου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Οι αεροχείμαρροι είναι ισχυροί άνεμοι στην ανώτερη ατμόσφαιρα που κατευθύνουν μεγάλο μέρος των μετεωρολογικών συστημάτων της Γης και συνδέονται με ξεσπάσματα έντονων καιρικών συνθηκών. Συνήθως κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε όλη την υδρόγειο στην ανώτερη ατμόσφαιρα, περίπου 10 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος.

Οι αεροχείμαρροι σχηματίζονται λόγω της αντίθεσης μεταξύ του ψυχρού, πυκνού αέρα στους πόλους και του θερμού, ελαφρού αέρα στις τροπικές περιοχές, σε συνδυασμό με την περιστροφή της Γης. Συνδυάζοντας μοντέλα κλιματικής αλλαγής με όσα γνωρίζουμε για τη φυσική των αεροχειμάρρων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή εντείνει αυτή την αντίθεση.

«Οι αεροχείμαρροι είναι σημαντικοί επειδή διαμορφώνουν το επιφανειακό κλίμα της Γης κατευθύνοντας τα καιρικά συστήματα και συνδέονται με έντονα καιρικά φαινόμενα», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους. «Συγκεκριμένα, οι περιοχές γύρω από τους γρήγορους αεροχειμάρρους ανώτερου επιπέδου έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση ισχυρών καταιγίδων, ανεμοστρόβιλων, χαλαζιού και ισχυρών ανέμων».

Η ομάδα τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προβλεφθεί ακριβώς πώς αυτοί οι ταχύτεροι άνεμοι θα επηρεάσουν τις μεμονωμένες καταιγίδες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα.