Η Συντεχνία του Γέλιου, εκπροσωπώντας με συνέπεια εδώ και 12 χρόνια την ιδέα ενός χειραφετημένου και κοινωνικού θεάτρου για παιδιά και νέους, επέλεξε φέτος να «αναβιώσει» την εμβληματική κωμωδία «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης» του Φόλκερ Λούντβιγκ με τα θρυλικά τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά, μια παράσταση που κέρδισε εξαιρετικές κριτικές κι αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

Μια ιστορία-χαιρετισμός στην παντοδυναμία της παρέας…

Με σύνθημα «’Ενας ίσον κανένας», τέσσερα μικρά παιδιά αντιστέκονται στο ασφυκτικό και αφιλόξενο αστικό τοπίο και διεκδικούν μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι και τη δημιουργική φαντασία τον δικό τους χώρο.

Το έργο, που γράφτηκε το 1971 και παραμένει απόλυτα επίκαιρο, επαναφέρει το αίτημα για επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων και για διεκδίκηση του ελεύθερου χρόνου και του παιχνιδιού, αναδεικνύει τις αξίες της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών, και κυρίως, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας, «θέλει να ερεθίσει την κοινωνική τους φαντασία, να τα κάνει να νιώθουν πως δεν είναι μόνα στις δυσκολίες τους και προπάντων ότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν».

Η ξέφρενη κωμωδία «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης» σε σκηνοθεσία, μετάφραση και διασκευή του Βασίλη Κουκαλάνι, με τα θρυλικά τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά «Ένας ίσον κανένας» και «Αγόρια – Κορίτσια», ολοκληρώνει τον κύκλο παραστάσεων της στις 28 Απριλίου, προσθέτοντας 3 επιπλέον παραστάσεις, λόγω μεγάλης προσέλευσης, στις 7, 14, 21 Απριλίου στις 14:30, στο Σύγχρονο Θέατρο.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Στην οδό Σκουπιδοπόλεως όλα ήταν ήσυχα ώσπου εμφανίστηκαν 4 παιδιά που ήθελαν να παίξουν. Τα 4 φιλαράκια ταξιδεύουν ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, κολώνες, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων, και με μοναδικό όχημα τη φαντασία και τη φιλία τους καταφέρνουν να μεταμορφώσουν το αφιλόξενο για το παιχνίδι τους τσιμεντένιο περιβάλλον σ’ ένα απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο.

Στην οδό Σκουπιδοπόλεως χωράνε:
2 κάδοι, 99 σκύλοι, 22 στύλοι της ΔΕΗ, 2 γραμματοκιβώτια, 1 περίπτερο, 33 γκρινιάρηδες, τουλάχιστον 100 αυτοκίνητα, 33 φωνακλάδες, αλλά δεν χωράει το παιχνίδι των παιδιών! Δεν χωράει ούτε μία παιδική χαρά!!! Παρκάκι δεν υπάρχει πουθενά, ούτε γήπεδο για καμιά μπαλιά. Και οι πλατείες είναι μόνο για τους φραπέδες! Δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος!

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Volker Ludwig
Σκηνοθεσία / Μετάφραση / Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς
Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Βίντεο / Φωτογραφίες / Μοντάζ: Αντώνης Μπυριτζάς
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μικές Γλύκας, Μαριέλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Χιώτης, Αντώνης Χρήστου

‘Εως 28 Απριλίου και κάθε Κυριακή στις 11:30, 3 έξτρα παραστάσεις 7, 14, 21 Απριλίου στις 14:30

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 11:30 & 14:30 (7, 14 & 21/4)
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12€
ΑμεΑ και συνοδών, ανέργων, φοιτητικά, άνω των 65: 10€
Ομαδικά άνω των 25 ατόμων: 8€
Διάρκεια παράστασης: 90’ με διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικός)