Η κούρσα για τα φετινά βραβεία Όσκαρ ξεκίνησε χτες, με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων.

Οι ταινίες που διανέμονται στη χώρα μας μέσω της Odeon διεκδικούν 45 υποψηφιότητες. Μεταξύ των φιλμ περιλαμβάνονται και οι ταινίες που είναι έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες για διάφορες κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, ξεχωρίζει το «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που συγκεντρώνει τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ, δώδεκα στο σύνολο. Μεταξύ αυτών, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού για το μοναδικό Ντάνιελ Ντέι-Λιούις και Β’ ανδρικού και γυναικείου.

Αγαλματίδιο σε έντεκα κατηγορίες διεκδικεί «Η Ζωή του Πι», η οποία διαγωνίζεται μεταξύ άλλων στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και οπτικών εφέ.

Οκτώ υποψηφιότητες συγκέντρωσε, από την άλλη, ο «Οδηγός Αισιοδοξίας», στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας αλλά και τις τέσσερις των ηθοποιών (Α’ και Β’ ανδρικού, Α’ και Β’ γυναικείου).

Από την Ευρώπη, σε πέντε κατηγορίες διαγωνίζεται η «Αγάπη» του Χάνεκε, ενώ οι πρωταγωνιστές του «The Master» διαγωνίζονται για τα βραβεία Α’ και Β’ ανδρικού καθώς και Β’ γυναικείου.

Η ταινία «Μαθήματα Ενηλικίωσης» είναι υποψήφια για βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου. Για πρώτου γυναικείου διαγωνίζεται η Ναόμι Γουάτς για την ερμηνεία της στο «The Impossible».

Στην κατηγορία των ειδικών εφέ συμμετέχει ο «Προμηθέας», για το σενάριο ο «Έρωτας του Φεγγαριού», ενώ στην κατηγορία Μακιγιάζ διαγωνίζεται το φιλμ «Χίτσκοκ».

Τέλος, η νορβηγική ταινία «Kon Tiki» είναι υποψήφια στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Από τις παραπάνω ταινίες που διανέμονται στη χώρα μας από την Odeon, τα φιλμ «The Impossible», «Η Ζωή του Πι», «The Master», και η «Αγάπη» προβάλλονται στους κινηματογράφους.

Η ταινία «Λίνκολν» έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου, ο «Οδηγός Αισιοδοξίας» για τις 31, ενώ το «Χίτσκοκ» θα προβληθεί στις 7 Φεβρουαρίου και τα «Μαθήματα Ενηλικίωσης» στις 21 Φεβρουαρίου.

Τέλος «O Έρωτας του Φεγγαριού» κυκλοφορεί ήδη σε DVD από την Odeon.