Πώς ο εθνικισμός και ο ρατσισμός κάθε μορφής σκιάζουν το μέλλον του κόσμου

Η επικίνδυνη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΒΙΒΛΙΟ
14:05
12/03/2020
Πώς ο εθνικισμός και ο ρατσισμός κάθε μορφής σκιάζουν το μέλλον του κόσμου
35
loading

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες ενός πολιτικό-γεωγραφικού παράδοξου. Από τη μία, ασκούνται πιέσεις για την παγκοσμιοποίηση από πολιτικούς, οικονομολόγους, εμπορικούς κολοσσούς κ.α. Παράλληλα, διεθνείς συνθήκες έχουν τεθεί σε εφαρμογή διευκολύνοντας την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών.

Από την άλλη πλευρά, έχουν τεθεί πολιτικές οι οποίες εμποδίζουν και περιορίζουν αυτή τη τάση. Με πιο πρόσφατα παραδείγματα την έξοδο της Αγγλίας από την Ε.Ε. (το λεγόμενο Brexit), την κατασκευή του τείχους ασφάλειας στα σύνορα με το Μεξικό από την κυβέρνηση του Τράμπ και τις αντίστοιχες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ρυθμίσει τα κύματα των μεταναστών με τα «πλωτά φράγματα».

Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από τείχη. Τείχη, που έχουν ως σκοπό να κρατήσουν αποστάσεις μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων. Τα τείχη της Τροίας διαχώριζαν τους Τρώες από τους Έλληνες,ενώ το Σινικό Τείχος κατασκευάστηκε προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων.

Φράχτες χιλιάδων χιλιομέτρων έχουν ανεγερθεί τα τελευταία δέκα χρόνια επαναπροσδιορίζοντας το πολιτικό μας τοπίο. Ο εθνικισμός και η πολιτική των ταυτοτήτων βρίσκονται και πάλι σε άνοδο. Το χρήμα, η φυλή, η θρησκεία, η πολιτική: όλα όσα μας διχάζουν και μας διαχωρίζουν αποτελούν αφορμές για την κατασκευή τειχών.

Η δημιουργία και ο αντίκτυπος αυτών των ορίων είναι το αντικείμενο του τελευταίου βιβλίου του Tim Marshall με τίτλο «Υψώνοντας τείχη». Αυτά τα «Τείχη», ή καλύτερα όρια γεννούν και προάγουν συγκεκριμένες νοοτροπίες και κατασκευάζουν έναν τρόπο σκέψεις που μας βάζει σε μία διαδικασία «εμείς και εκείνοι». Ένας τρόπος σκέψης καταληκτικός για τη δημιουργία, συντήρηση και προώθηση της εθνικής ταυτότητας.

Η επικίνδυνη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας

Στην ελληνική έκδοση του βιβλίου στα οχτώ κεφάλαια όπου το καθένα έχει ως θέμα και από ένα «Τείχος» προστίθεται και ένα προλογικό κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα. Ο συγγραφέας ξεκινάει με μία αναφορά στον Θουκυδίδη και το βιβλίο του με θέμα την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου.

Ο όρος «παγίδα του Θουκυδίδη», που αρχικά αφορούσε την αυξανόμενη δύναμη της Αθήνας και τον φόβο που προκάλεσε στη Σπάρτη οδηγώντας στον μεταξύ τους πόλεμο, σήμερα αναφέρεται στην άνοδο της Κίνας και τα αισθήματα που προκαλεί στις ΗΠΑ.

Η ιστορική αναδρομή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όσο αναφορά την Ελλάδα ισχύει ακόμα αυτό που ίσχυε από τότε: τα βουνά που ορθώνονται στα βόρεια ηπειρωτικά θέτουν εμπόδια στις απειλές που προέρχονται από εκεί, αλλά για να νιώσει η Ελλάδα ασφάλεια και να ευημερήσει χρειάζεται να είναι ναυτική δύναμη στο Αιγαίο.

Αυτοί οι δύο παράγοντες, τα βουνά και η θάλασσα, είναι το κλειδί προκειμένου να γίνει κατανοητό το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας. Στο παρελθόν αυτοί οι δύο παράγοντες έπλασαν τη μορφή του σύγχρονου κράτους. Η Ελλάδα βρίσκεται στο νότιο άκρο των Βαλκανίων. Στα βόρεια συνορεύει από ξηράς με την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, στα ανατολικά έχει ένα χερσαίο σύνορο με την Τουρκία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας περιβάλλεται από θάλασσα.

Τα ψηλά βουνά, οι απότομες πλαγιές και οι περιορισμένες κοιλάδες σημαίνουν ότι δεν μένει πολύς χώρος για αγροτικά έργα μεγάλης κλίμακας, παρόλο που οι λίγες, στενές παράκτιες πεδιάδες παράγουν πράγματι προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα εισάγει σε σημαντικό βαθμό περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα εξάγει και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αλλάξει αυτό.

Από την άλλη πλευρά, όπως ανακάλυψαν πριν από πολύ καιρό οι Πέρσες, η μορφολογία του εδάφους είναι επίσης αυτό που το καθιστά απόρθητο. Ακόμα και οι Οθωμανοί κατακτητές, και πιο πρόσφατα ο γερμανικός στρατός, δεν μπόρεσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις ορεινές περιοχές. Πρόκειται για μια παραλλαγή της κλασικής έννοιας του «στρατηγικού βάθους».

Για να προστατευτεί η χώρα, η Ελλάδα δεν αρκείται μόνο στις φυσικές οχυρώσεις στα βόρεια της χώρας – βασίζεται και στη θάλασσα.  Η αφιλόξενη μορφολογία του εδάφους της χερσονήσου ήταν αυτή που έκανε τους Έλληνες δεξιοτέχνες θαλασσοπόρους. Καθώς το κράτος διαμορφώνεται και επεκτείνεται, αυτές οι εμπορικές οδοί πρέπει να προστατευτούν και κάτι τέτοιο απαιτεί ένα ισχυρό ναυτικό.

Το κόστος όλων αυτών συνέβαλε στον οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη που περνάει η Ελλάδα από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους το 2010, οδηγώντας στη συνέχεια σε περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

‘Όπως χαρακτηριστικά τονίζει και ο συγγραφέας οι αυτοκρατορίες έρχονται και παρέρχονται, οι συμμαχίες αλλάζουν, αλλά οι σταθερές που έκαναν τους Έλληνες αυτό που είναι μένουν αναλλοίωτες – τα βουνά και οι θάλασσες.

Τείχη υψώνονται παντού

Πολλά από τα τείχη που έχουμε χτίσει έχουν καταρρεύσει, αλλά συνεχίζουμε να χτίζουμε νέα. Δυστυχώς τα τείχη είναι αναπόφευκτα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό για πόρους, χωρίς μια καθολική αδελφοσύνη, και όπου οι κοινωνικοπολιτισμικές διαιρέσεις τονίζονται όλο και περισσότερο.

Ο κορυφαίος σε θέματα γεωπολιτικής συγγραφέας Tim Marshall προσφέρει με άμεσο τρόπο και χωρίς περιστροφές μια ανάλυση των διενέξεων που θα διαμορφώσουν τον κόσμο μας τα επόμενα χρόνια.

Η κατανόηση αυτών που μας χωρίζουν, από το παρελθόν στο παρόν, είναι ουσιαστικής σημασίας για να αντιληφθούμε τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο. Καλύπτοντας την Κίνα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη κ.α. περιγράφονται περιπτωσιολογικές μελέτες που καταδεικνύουν καλύτερα τις προκλήσεις της ταυτότητας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Το βιβλίο του Tim Marshall «Υψώνοντας Τείχη» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar Giannis19811981

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΗΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΦΥΛΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΩΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΗ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΣΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΟΣΟΙ ΛΕΝΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΕΡΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟ ΜΕΣΟ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ.

 2. avatar Βασίλειος ο Β’

  Θα άνοιγα τα σύνορα να τους υποδεχθώ αλλά δεν θέλω οι κόρες μου να μαστιγώνονται από λυσσασμένους Μουσουλμάνους εισβολείς επειδή δεν φόρεσαν σωστά τη μπούρκα. Ούτε θέλω να βλέπω να πετάνε ομοφιλόφιλους από τις ταράτσες οι Ισλαμιστές όπως έκαναν στη Συρία. Σέβομαι πάρα πολύ τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να αφήσω το Ισλάμ να ισοπεδώσει όλες τις αρχές και τις αξίες που κληροδότησαν οι Αρχαίοι Έλληνες στην ανθρωπότητα. Δημοκρατία, Μουσική, Λογική, Ιατρική, Φυσική, Χημεία, Άλγεβρα, Γλυπτική, Καλλιτεχνία, Δικαιοσύνη, Γραμματική, Ορθογραφία, Φιλοσοφία, Ιστορία όλα κατεδαφίζονται μόλις εισέρχονται οι εκτοκοσμικοί Μουσουλμάνοι που δεν σέβονται τίποτα στις πολιτισμένες χώρες.

 3. avatar Βασίλειος ο Β’

  Οι Τρώες ήταν Ελληνικό φύλο. Μίλαγαν Ελληνικά και λάτρευαν τους 12 θεούς του Ολύμπου. Ο Τρωικός πόλεμος ήταν Εμφύλιος μεταξύ των Ελλήνων που κατοικούσαν στην Τροία και των Ελλήνων που κατοικούσαν στις Μυκήνες. Όπως ο Πελοπονησιακός πόλεμος ήταν Εμφύλιος μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης και των συμμάχων τους.

 4. avatar Γεωργία Καούρη

  https://www.facebook.com/jon.maximos.39/videos/231648091361914/

 5. avatar γεωργια παμπουκα

  αμα δεν προστατευης το σπιτη σου πεφτη και σε πλακωνη

 6. avatar Sheep

  Ρατσιστης κυριοι ειναι αυτος που αγαπα κσι σεβεται την ρατσα του κσι ναι εγω ειμαι,ριμαι γιατι αμα μου περισσεψουν χρηματα θα βοηθισω πρωτα μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικογενεια που εχει αναγκη και οχι τον μπαγκλαντεσιανο που με περειμενει στη γωνια με το σουγια στο χερι

  1. avatar δ κ

   μαλλον χρυσαυγιτης εισαι

   1. avatar Sheep

    Αν εννοεις οτι επειδη δεν θελω να πνιξω τη χωρα μου με ανθρωπους τριτοκοσμοκων χωρων τοτε τι να σου πω ναι ειμαι

 7. avatar Οι λεγόμενοι Αυτόνομοι Αντιφα

  Ομάδες Αναρχοκουμουνιστων που χρηματοδοτούνται απο την Τουρκική MIT για καταρράκωση του Εθνικού φρονήματος των πολιτών. Μέσα από ακτιβιστικες αντεθνικές ακτιβιστικες ενέργειες σχόλια και ανάρτησής αφίσες και συνθήματα στους τοίχους . Αναφέροντας οτι η Ελλάδα είναι μια Ιμπεριαλιστική και επιθετική χώρα απέναντί σε μια ειρηνική δεκαπλάσια Τουρκία με αυτόχθονες κατοίκους. Μας προτρέπει να κάνουμε οτι ακριβώς απαιτεί η Τουρκικη κυβέρνηση Ταγιπ Τσαβουσογλου Ακαρ κπλ από την Ελλάδα Κανονικά έπρεπε να συμπεριληφθούν και να δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Ελπίζουμε κάποια στιγμή οι αρχές να το κάνουν για να μάθουμε τα ονοματακια τους.

 8. avatar περαστικος ξανα

  Τι λες ρε ούφο συντάκτη? Εσείς εκεί κύριοι του newsbeast ελέγχετε καθόλου τα στοιχεία των αρθρογράφων σας? Αυτόν που έγραψε το άρθρο πως τον λένε? Μήπως Ερντογάν?

 9. avatar Μην ξεχνας

  Οι διάφοροι λάθρο που έρχονται, κουβαλάνε όχι μόνο τα κορμιά τους αλλά και τα μυαλά τους, τα χούγια τους, τις αντιπάθειες και τις έχθρες τους, την αγραμματοσύνη τους κ.α. Κι όλα αυτά θα εκδηλωθούν απέναντι στους Έλληνες και σε αλλοεθνείς. Δεν είναι ρατσισμός να επιλέγεις ποιον θέλεις να βάλεις στο σπίτι σου . Οι φράκτες κάποιον λόγο έχουν , παντού.

 10. avatar Παν2

  Πολύ ισορρποπημένο άρθρο, το βιβλίο φαίνεται ενδιαφέρον.

 11. avatar Φυλακή στους Παραγκάρχες

  Δεν περνάνε κόσμια σχόλια που εκθέτουν το γελοίο της υπόθεσης «πληρωμένα άρθρα». Εκεί ακούει;

 12. avatar Valar morghulis

  Ο συγγραφέας των οπισθίων να μας πει τη διεύθυνση του να του στείλουμε μερικούς που μας περίσσευουν. Αντε με ολους τους ανθρωπιστές της τσέπης και του κανα[...]!

 13. avatar ακομα

  κ να δεχτουμε οτι αντε να ανοιξουμε τη πορτα μας σε διαφορετικους ανθρωπους στη κουλτουρα κ τον πολιτισμο ετσι??....λοιπον αυτο που πρεπει να κανετε ολοι εσεις που επικροτητε ολη αυτη τη κατασταση ειναι με το καλοσορισμα να τους δειδαξετε τον πολιτισμο κ τις συνηθειες τησ συγκεκριμενης χωρας κ του λαου της καθως κ το βασικοτερο ολων την εννοια του σεβασμου πανω απο ολα σε μια ξενη γ αυτους χωρα γιατι ετσι δειχνετε οτι κ εσεις σεβεστε τη χωρα που γενηθηκατε κ μεγαλωσατε....ειναι απλο το ζητημα κ το εργο σας μεγαλο!!! ετσι λοιπον για να μας πεισετε θελουμε εργα κ οχι λογια λογια λογια!!!

 14. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Δεν θέλουμε να γίνουμε ισλαμική χώρα κύριοι! Τί δεν καταλαβαίνετε και προσπαθείτε συνεχώς να μας κάνετε πλύση εγκεφάλου;
  Και τα περί εθνικισμού και ρατσισμού να τα πουλήσετε αλλού, πονηρίδηδες!

 15. avatar The Crack

  Η διεθνιστική παγκοσμιοποίηση είναι αυτή που ευθύνεται για την αλλοίωση των δυτικών πολιτισμών και για την επερχόμενη κατάρρευσή τους. Δεν χρειάζονται τείχη , ούτε ηλεκτρικοί φράκτες. Όλα αυτά λύνονται με το σεβασμό του καθενός στην διαφορετικότητα του άλλου. Αν τα δυτικά κράτη σέβονταν τα ανατολικά δε θα προκαλούσαν πολέμους στις χώρες τους και ούτε τα ανατολικά κράτη θα εισέρχονταν στα δυτικά σαν αποτέλεσμα των δήθεν δύσκολων συνθηκών ζωής.
  Αυτός ο σεβασμός εμπεριέχεται στην έννοια του \'\'εθνικισμού\'\', που τόσο εχετε δαιμονοποιήσει, επειδή λανθασμένα τον έχετε συνδέσει με τον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό που είναι διαφορετικές έννοιες αν όχι αντίθετες. Ο εθνικισμός σέβεται το ζωτικό χώρο, τα φυλετικά χαρακτηριστικά , τα ήθη , έθιμα και θρησκεία όλων των εθνών με βασικότερο χαρακτηριστικό κάθε έθνος να παραμένει στο χώρο του, να δραστηριοποιείται και να εξελίσσεται σ αυτόν , χωρίς τις \'\'ενοχλήσεις\'\' από εξωτερικούς παράγοντες.
  Ένα τραγικό αποτέλεσμα του διεθνισμού είναι ο κορονοιός και η απόδειξη ότι βακτήρια και ιοί που μπορούν να καταπολεμηθούν από φυλές που εχουν αναπτύξει ανοησία στους αιώνες κάποιες αλλες φυλές εξολοθρεύονται λόγω της μη-ύπαρξης αντισωμάτων. Η Κίνα θρέφεται με νυκτερίδες,φίδια, κ.α. εδώ και πολλούς αιώνες και μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Ο Δυτικός κόσμος γιατί να πληρώσει τη νύφη;

 16. avatar ΑΝΩΜΑΛΟΣ

  Αυτος ο κυριος ΤΙΜ μου θυμιζει ενα στρατιωτικο λογιδριο,\"ολοι θα πολεμησετε ολοι θα δοξαστουμε\"

 17. avatar Κοψτε αναρχοκουμμουνιστικα ψευτοκουλτουριαρικσ τσιτάτα προπαγανδιστικά άρθρα

  Κανένας από αυτούς που τα γράφουνε δεν φιλοξενεί στο σπίτι του κανένα , αλλά και να ήθελε δεν θα μπορούσε να το κάνει πάνω για λίγο χρονικό διάστημα σε πάνω από δύο τρείς. Άρα απαιτούν από την πλειοψηφία που δεν δέχεται την ανεξέλεγκτη μετανάστευση να επωμιστούν το βάρος τον δικών τους επιλογών. Αυτό πρώτα από ολα είναι αντιδημοκρατικό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς εκτός από οικονομικά ευκατάστατοι είναι και αντιρρησίες συνείδησης και αφήνουν τις υποχρεώσεις τους προς την πατρίδα να τις εκπληρώνουν οι άλλοι. Αν θέλουν να δείξουν συμπόνοια στους μετανάστες ας πουλήσουν τα υπάρχοντα τους και να πάνε σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις χώρες από όπου προέρχονται να τους βοηθήσουν και οικονομικά και προσωπικά. Επειδή από την βίλα τους είναι τσάμπα φιλάνθρωποι καλύτερα να βγάλουν τον σκασμό και να χωθούν στις πολυτελείς τρύπες τους.

 18. avatar lazio

  Οι εισβολείς θα πρέπει να τουφεκίζονται ...απλά και κατανοητά. Το ξέρω δεν σας αρέσει. Τι να κάνουμε ...

 19. avatar Iasonas88

  Ο εθνικισμός είναι μορφή ενέργειας υγείας και ευημερίας ο διεθνισμός είναι ψώρα που επιβάλλεται για να καταντήσει τους ανθρώπους άβουλα ρομπότ

 20. avatar παβαροτι

  όλοι λένε και ξελένε και ο παπάς το Κύριε ελέησον . Κάποιος είπε ότι [σοβαρός ήταν αυτός ]ότι ο κορονοϊός είναι πολεμικός ιός και δημιουργήθηκε σε εργαστήρια της Αμερικής από οργανώσεις της παγκοσμιοποίησης το1981 [δηλαδή προϊόν βιολογικού πολέμου]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει