Η σχέση και η συνεργασία που ανέπτυξαν ο Άντι Γουόρχολ κι ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιάτ, δύο από τους ανθρώπους επηρέασαν περισσότερο τη σύγχρονη τέχνη, στη δεκαετία του 1980 είναι το κεντρικό θέμα του «The Collaboration». Το θεατρικό έργο θ’ ανέβει σ’ ένα μικρό θέατρο του Λονδίνου, το «Young Vic» προτού πάει στο… Χόλιγουντ, όπου θα γίνει ταινία.

Το σενάριο του Άντονι ΜακΚάρτεν με πρωταγωνιστές τους Πολ Μπέτανι και Τζέρεμι Πόουπ στους βασικούς ρόλους εξετάζει τη σχέση των δύο καλλιτεχνών σε μια εποχή όπου το άστρο του Άντι Γουόρχολ έδυε, ενώ ανέτειλε εκείνο του Ζαν-Μισέλ Μπασκιάτ. Παρά τη φιλία τους σε ορισμένες περιπτώσεις οι δύο είχαν μια ανταγωνιστική διάθεση ο ένας προς τον άλλον. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του έργου Κουάμε Κουέι-Άρμα «διαβάζοντας το σενάριο μου προκλήθηκε η εντύπωση πως ο Γουόρχολ είχε μια στάση του τύπου: “ποιος είναι αυτός ο καυτός punk που θέλει να μου πάρει το στέμμα;”».

Το θεατρικό έργο θα ανέβει μονάχα για δύο μήνες και ήδη έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες για το θέαμα. Με το «Young Vic» να έχει 550 θέσεις τα εισιτήρια αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα. Ακολούθως, οι φήμες θέλουν το σενάριο να προσαρμόζεται στα δεδομένα μιας μεγάλης παραγωγής του Χόλιγουντ με τους Πολ Μπέτανι και Τζέρεμι Πόουπ να διατηρούν τους ρόλους τους. Άλλωστε, είναι τα μεγάλα ονόματα που τα αμερικάνικα στούντιο ήθελαν. Ο Μπέτανι είναι διάσημος από τη συμμετοχή του στο Marvel Cinematic Universe ως ο Vision. O Πόουπ έχει ήδη προταθεί για το βραβείο Tony και έχει κάνει επιτυχίες στο Μπρόντγουεϊ. Τα γυρίσματα της ταινίας είναι πιθανό ν’ αρχίσουν κάποια στιγμή τον επόμενο Μάιο.

Ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιάτ πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης το 1988 σε ηλικία 27 ετών. Ο Άντι Γουόρχολ άφησε την τελευταία του πνοή ένα χρόνο αργότερα στα 58 του.