Μερικοί άνθρωποι ονειρεύονται ότι πέφτουν από κτίρια, ότι τους κυνηγούν και δεν μπορούν να τρέξουν, ότι θέλουν να φωνάξουν και δεν έχουν φωνή. Οι τέσσερις δημιουργοί που ακολουθούν παρακάτω, ωστόσο, είχαν όνειρα που άλλαξαν τον συγγραφικό, κινηματογραφικό και μουσικό κόσμο.

Τζέιμς Κάμερον – Ο Εξολοθρευτής

Σας φαίνεται εφιάλτης μια μηχανή δολοφονίας cyborg χωρίς συναισθήματα που μοιάζει με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ; Για τον Τζέιμς Κάμερον ήταν όντως ένας εφιάλτης, καθώς ταλαιπωρήθηκε με 39 πυρετό όταν στον ύπνο του ήρθε ένα όραμα ενός ρομπότ που σέρνονταν στο πάτωμα με ένα μαχαίρι. Προφανώς, ο Κάμερον έχει καλύτερο καταιγισμό ιδεών κατά την διάρκεια ενός ονείρου, καθώς και το Άβαταρ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το εμπνεύστηκε.

Πολ ΜακΚάρτνεϊ – «Yesterday»

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ήταν μόλις 22 ετών όταν «ξύπνησα με μια υπέροχη μελωδία στο κεφάλι μου», όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει, σύμφωνα με όσα αναφέρει το mentalfloss.com. Και σκέφτηκε, «Αυτό είναι υπέροχο, αναρωτιέμαι τι είναι αυτό;». Σηκώθηκε και έπαιξε εύκολα τη μελωδία στο πιάνο, αλλά ήταν πεπεισμένος ότι πρέπει να ήταν κάτι που άκουσε πριν από χρόνια και υποσυνείδητα το θυμόταν. Μετά από περαιτέρω έρευνα που αποκάλυψε ότι ήταν μια πρωτότυπη ΜακΚάρτνεϊ μελωδία, σημείωσε μερικούς στίχους: «Ομελέτα, ω, μωρό μου, πόσο μου αρέσουν τα πόδια σου». Τα αληθινά λόγια για το «Yesterday» ήρθαν αργότερα.

Μέρι Σέλεϊ – Φράνκεσταϊν

Φρανκενστάιν

Η Μέρι Σέλεϊ περνούσε το χρόνο της στην Ελβετία με τον σύζυγό της Πέρσι Μπις Σέλεϊ, τον Λόρδο Βύρωνα και μερικούς άλλους αξιόλογους της λογοτεχνίας όταν αποφάσισαν να κάνουν έναν διαγωνισμό συγγραφής. Η Μαίρη είχε στερέψει από ιδέες μέχρι που πήγε για ύπνο και είδε αυτό που αποκάλεσε αργότερα ως ένα «ζωντανό όνειρο» ενός «αποκρουστικού φαντάσματος ενός άντρα». Ενθουσιασμένη που είχε βρει και πάλι την έμπνευσή της, η Σέλεϊ αποφάσισε ότι «ό,τι με τρομοκρατούσε θα τρομοκρατήσει και τους άλλους. Και χρειάζομαι μόνο να περιγράψω το φάντασμα που είχε στοιχειώσει τον ύπνο μου», αναφέρει το mentalfloss.com. Που δεν ήταν άλλο από τον Φράνκεσταϊν.

Στέφανι Μάγιερ – Twilight

Βιβλίο Twilight

Είτε είστε λάτρης του σίκουελ είτε όχι, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η συγγραφέας Στέφανι Μάγιερ σκέφτηκε την ιστορία, που αργότερα θα της επέφερε πολλά χρήματα και δόξα, στον ύπνο της. «Ήταν δύο άνθρωποι σε ένα μικρό λιβάδι με πολύ έντονο ηλιακό φως, και ο ένας από αυτούς ήταν ένα όμορφο, αστραφτερό αγόρι και ο άλλος απλώς ένα κορίτσι που ήταν ανθρώπινο και φυσιολογικό», αποκάλυψε η ίδια στο σόου της Όπρα Γουίνφρεϊ το 2009. «Το αγόρι ήταν βρικόλακας και προσπαθούσε να της εξηγήσει πόσο πολύ νοιαζόταν για αυτήν και ταυτόχρονα πόσο πολύ ήθελε να την σκοτώσει».

Ναι, αυτό είναι το Twilight. Η Μάγιερ έγραψε το όνειρό της, είπε, επειδή ήταν τόσο διαφορετικό από την καθημερινή της ζωή που ήθελε να το θυμάται. «Ήθελα απλώς να το θυμάμαι. Γι’ αυτό άρχισα να το γράφω –όχι επειδή πίστευα ότι θα ήταν μια υπέροχη ιστορία για μυθιστόρημα».