Με ιστορία πολλών δεκαετιών στην πλάτη τους, οι ταβέρνες που ακολουθούν στα βόρεια προάστια αποτελούν ιδανική επιλογή γι’ αυτό που λέμε φαγητό της μαμάς. Με πίστη στην παράδοση και τις συνταγές που τις έκαναν να διατηρήσουν την επιτυχία τους στο πέρασμα των χρόνων, σερβίρουν σπιτικό φαγητό, οικείο και ζεστό για μια γευστική έξοδο με την οικογένεια ή τους φίλους σε χώρους με άκρως φιλική ατμόσφαιρα.

Κίτσουλας, Χαλάνδρι

Παραδοσιακό μαγειρείο που λειτουργεί στο Χαλάνδρι (Φιλικής Εταιρείας 25) από το 1946. Ο διάκοσμός του μπορεί να σας φανεί απλοϊκός –μην περιμένετε επιτηδευμένο design και προσεγμένο ύφος– όμως το φαγητό έρχεται κατευθείαν από την κατσαρόλα της γιαγιάς και σας μυεί με τον καλύτερο τρόπο στις ελληνικές σπιτικές γεύσεις. Φημίζεται για τις πίτες, το στιφάδο, τους λαχανοντολμάδες και τον κόκορα κρασάτο.

Ασβεστόλακος, Μαρούσι

Κρυμμένος σε έναν πεζόδρομο στην καρδιά του Αμαρουσίου (Βασιλίσσης Σοφίας & Κοιμήσεως της Θεοτόκου 4), ο Ασβεστόλακος μάς γυρνάει πίσω στο χρόνο στο 1948, όταν ο Σπύρος Ιωαννίδης δημιούργησε το πρώτο κουτούκι στο Μαρούσι, σε ένα υπόγειο χωρητικότητας 30 ατόμων.

Σήμερα, μετά από περίπου 70 χρόνια, τα εγγόνια του συνεχίζουν με πίστη την παράδοση του παππού τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και αναβαθμίζοντας το κομμάτι της γαστρονομίας και της παροχής υπηρεσιών. Τα ηνία της κουζίνας κρατάει ο σεφ και ιδιοκτήτης Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος ετοιμάζει ποιοτικές προτάσεις της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, βασισμένες σε συνταγές που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Κατσαρίνα, Κηφισιά

Από τις σταθερές αξίες για κρεατοφαγία στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 311 & Π. Τσαλδάρη 43), η ταβέρνα Κατσαρίνα χρονολογείται από το 1893 και σερβίρει γευστικές προτάσεις της ελληνικής κουζίνας. Στα πιάτα σημεία αναφοράς της η πληθωρική σταβλίσια μπριζόλα, τα εξαιρετικά μαγειρευτά και οι γενναίες μερίδες σε ψητά στα κάρβουνα. Τα τραπέζια στην αυλή με το χαλικάκι γίνονται στην κυριολεξία ανάρπαστα.