Με έναν ιδιαίτερο τρόπο αποφάσισε να γιορτάσει τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν το σχολείο Saint-Michel-Garicoïts de Cambo στη γαλλική Χώρα των Βάσκων.

Οι εορτασμοί δεν έγιναν το 2020 λόγω πανδημίας, όμως το 2021 επέστρεψαν ερμηνεύοντας τα πρώτα μέτρα της πασίγνωστης 5ης Συμφωνίας του με ρυθμικές κρούσεις του σώματος από τους μαθητές.

Χρησιμοποιώντας ένα περίτεχνο μίγμα από παλαμάκια, χτυπήματα στα πόδια, ποδοβολητά και χτυπήματα δαχτύλων, οι 185 μαθητές του σχολείου μεταμόρφωσαν την ορχηστρική σύνθεση σε ένα έπος της body percussion. Απόλυτα συγχρονισμένοι έδωσαν ένα εξαιρετικό ηχητικό-μουσικό αποτέλεσμα και τα πλάνα τα οποία τραβήχτηκαν με drone είναι υπέροχα. Φορώντας μάσκα για προστασία από τον ιό, οι μαθητές κινούνται, κλίνουν το σώμα τους και κουνούν τα χέρια τους με τρόπο που παραπέμπει σε σκηνογραφία μπαλέτου.

Τη σύνθεση του Μπετόβεν προσάρμοσε η δασκάλα μουσικής του σχολείου, η Nelly Guilhemsans. Ανά ομάδες των 50, το σύνολο των ερμηνευτών έκανε πέρυσι πρόβες κάθε μέρα επί πέντε μήνες. Η κινηματογράφηση έγινε στους πανέμορφους κήπους Arnaga, μπροστά από την πάλε ποτέ οικία του Γάλλου νεορομαντικού ποιητή Εντμόν Ροστάν, γνωστού από το θεατρικό έργο «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» (και στους πολλούς, από την κινηματογραφική ταινία «Όλα τα πρωινά του κόσμου»). Το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube πλησιάζει το 1 εκατομμύριο views και στο τελευταίο πλάνο αναγράφεται μια φράση του Εντμόν Ροστάν: «Έχοντας πίστη στα λουλούδια, συχνά τα κάνεις να γεννηθούν».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.