Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ξεκινά αύριο για όλους εσάς που θέλετε να περάσετε ευχάριστα τον χρόνο σας, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε κάποιο αντίτιμο.

Λόγω του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις που ακολουθούν είναι αφιερωμένες ή έχουν εμπνευστεί από το έπος του ’40.

Επετειακή συναυλία για το έπος του ‘40

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και o τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σας προσκαλούν την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19.00 στο Χειμερινό Θέατρο Άλσος (Ευελπίδων 4- Πεδίον του Άρεως) στη συναυλία- αφιέρωμα στο έπος του ’40 «Εμπρός της Ελλάδος παιδιά!» με τους τραγουδιστές Σπύρο και Μάκη Καραβιώτη και την ορχήστρα τους.

Πρόκειται για μια επετειακή συναυλία με διαχρονικά τραγούδια, που γράφτηκαν με αφορμή το έπος του ’40 και που υμνήθηκαν μέσα από την εμβληματική φωνή της Σοφίας Βέμπο και άλλων αγαπημένων ερμηνευτών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβληθεί οπτικοαουστικό υλικό με ντοκουμέντα της εποχής για την παρουσίαση των τραγουδιών, τα οποία συνιστούν στο σύνολό τους την ιστορική επισκόπηση των γεγονότων του πολέμου, από την κήρυξη έως τη λήξη του.

Παιδικό εργαστήρι χειροτεχνίας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11.00, διοργανώνεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παιδικό εργαστήριο χειροτεχνίας με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Αρχικά, θα γίνει αναφορά στην πλούσια συλλογή γελοιογραφιών της περιόδου που διαθέτει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Ακολούθως, τα παιδιά θα κατασκευάσουν, με απλά υλικά και με την καθοδήγηση συνεργατών του Μουσείου, έναν μικρό εύζωνα, βασικό πρωταγωνιστή της πολεμικής γελοιογραφίας του 1940-41. *Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210-3237315 (εσωτ. 107)

Έκθεση για την 28η Οκτωβρίου 1940 και την ανταπόκριση των Αμερικανών

Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, το Hellenic American College/ Hellenic American University και το Greek America Foundation σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- ΓΑΚ παρουσιάζουν την έκθεση «The Hour of Greece». Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και θα διαρκέσει έως τις 20/12/2019.

Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό (εφημερίδες, γελοιογραφίες, φωτογραφίες κ.ά.) της ιδιωτικής συλλογής του ομογενούς Gregory Pappas, η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η «The Hour of Greece» επιχειρεί να αναδείξει την απήχηση στις ΗΠΑ της νίκης της Ελλάδας στην αρχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, φωτίζοντας, παράλληλα, τη σημαντική συνδρομή των Αμερικανών στην επούλωση των δεινών του πολέμου.

Για την συγκεκριμένη έκθεση, το υλικό της συλλογής Pappas εμπλουτίστηκε και συμπληρώθηκε με σχετικά τεκμήρια από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ώστε να αναδειχθούν καλύτερα οι σχέσεις των λαών Ελλάδας και Αμερικής εκείνη την εποχή. (Σάββατο: 10.30-14.30, Γκαλερί Κέννεντυ & Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μασσαλίας 22, Αθήνα)