Μεγάλοι ερμηνευτές με διεθνή απήχηση, όπως ο Πρινς, ο Λέοναρντ Κόεν και ο μπασίστας Μάρκους Μίλερ, θα είναι τα πρώτα ονόματα στο φετινό φεστιβάλ τζαζ του Μοντρέ τον Ιούλιο, το οποίο φέτος θα επεκταθεί και σε μία τρίτη συναυλιακή αίθουσα, το Lab, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές του.

Ο Κόεν θα ανοίξει στις 4 Ιουλίου τις εκδηλώσεις της 47ης διοργάνωσης ενός από τα μεγαλύτερα θερινά μουσικά γεγονότα στην Ευρώπη, ενώ την επόμενη ημέρα θα δώσει και δεύτερη συναυλία.

Ο Πρινς ήδη έχει κλείσει για τρεις συνεχόμενες εμφανίσεις (13-15 Ιουλίου) στο φεστιβάλ, που θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 21 Ιουλίου, το οποίο θα είναι το πρώτο από τον θάνατο του ιδρυτή και διευθυντή του Κλοντ ‘Φάνκι’ Νομπς, τον περασμένο Ιανουάριο ,ενώ έκανε σκι.

«Τρεις νύκτες, τρεις εμφανίσεις, έχει επιστρέψει. Είναι μία μεγάλη τιμή για εμάς. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα κάνει ο Πρινς, ή ποιος θα είναι μαζί του, όμως έχουμε συνηθίσει να μας εκπλήσσει ευχάριστα», δήλωσε για τον Αμερικανό καλλιτέχνη ο γενικός διευθυντής του φεστιβάλ Ματιέ Ζατόν.

Τα εισιτήρια για την εμφάνιση του Πρινς -που ξεκινούν από τα 175 Ελβετικά φράγκα (190 δολάρια) και φθάνουν έως την εξωφρενική τιμή των 395 φράγκων- έχουν ήδη εξαφανιστεί, ενώ κι άλλα εισιτήρια θα αρχίσουν να διατίθενται από αύριο Παρασκευή πρωΐ.

Οι υπόλοιπες σημαντικές παρουσίες στο φεστιβάλ περιλαμβάνουν τις εμφανίσεις των Στινγκ (16 Ιουλίου), του συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής Κράφτβερκ (17 Ιουλίου), της τζαζ πιανίστριας και τραγουδίστριας Νταϊάνας Κραλ (στις 18) και του Τζο Κόκερ στις 20 του μηνός.

Για τους ρέκτες των μπλουζ, η Μπόνι Ράιτ θα ανοίξει τις εμφανίσεις στις 11 Ιουλίου για τον Μπεν Χάρπερ και τον Τσάρλι Μάσελγουαϊτ. Ο Μπράιαν Μέι των Κουίν και οι Ντιπ Περπλ θα εμφανισθούν στις 19 του μηνός, και είναι πολύ πιθανόν να ‘τζαμάρουν’ μαζί, δήλωσε ο Ζατόν.

Η Κλαούντια Λέιτε θα είναι το μεγάλο όνομα στην παραδοσιακή Βραζιλιάνικη συναυλία, μαζί με την Τουλίπα Ρούιζ και την ασύγκριτη Γκαλ Κόστα.

Ο Μάρκους Μίλερ, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μπασίστες -που είχε τραυματισθεί τον Νοέμβριο σε τροχαίο ατύχημα στην Ελβετία- επιστρέφει στη σκηνή του Μοντρέ στις 21 Ιουλίου, ανοίγοντας τη συναυλία προς τιμήν των 80ων γενεθλίων του Κουίνσι Τζόουνς.

«Ο Κουίνσι θα μετατρέψει τα γενέθλιά του σε έναν φόρο τιμής προς τον Κλοντ», δήλωσε ο Ζατόν, υπενθυμίζοντας πως ο, μεγάλος παραγωγός πλέον από το Λος Άντζελες, χρημάτισε και διευθυντής του φεστιβάλ του Μοντρέ στη δεκαετία του ’90.

«Ο Ουάικλεφ Τζιν επιστρέφει, την τελευταία φορά είχε κουβαλήσει τον Νομπς στους ώμους του σε μία συναυλία που βάστηξε έως τις τέσσερις το πρωΐ. Ήταν μία χειρονομία προς τον Κλοντ να τον ξανακαλέσουμε», πρόσθεσε ο Ζατόν.
Την αίθουσα Lab, χωρητικότητας 2.000 θεατών, θα εγκαινιάσει ο Αμερικανός μουσικός Σίξτο Ροντρίγκες, που στα 70 του κάνει μία δεύτερη καριέρα.

Ο Ροντρίγκες είχε κυκλοφορήσει μόλις δύο δίσκους στη δεκαετία του ’70 και οι ποιητικοί του στίχοι για τους κύκλους των ναρκωτικών και τη φτώχεια τον έχουν αναδείξει ως κύριο εκφραστή της αντισυμβατικής μπλουζ σκηνής.