Σε γήπεδο Καλαθοσφαίρισης έχει μετατραπεί η σκηνή του θεάτρου, όπου κατά το έργο ο «Εθνικός Ελληνορώσων» ρίχνει τρίποντα στην ομώνυμη συνοικία της Αθήνας.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Η βοή από την κίνηση στους δρόμους και τις φωνές δημιουργούν  το αστικό ηχητικό περίγραμμα της πόλης. Έξη πολίτες της, συμμαθητές και οι περισσότεροι φίλοι παιδιόθεν, μαζεύονται απόγευμα Σαββάτου μια φορά το μήνα για να τα πούνε, να ξεσκάσουν και να ξεμουδιάσουν «παίζοντας  κάνα δυο μονά».

Ο χρόνος όπως είναι φυσικό τους έχει διαφοροποιήσει, καθένας έστησε τη ζωή του βάσει των ικανοτήτων του, κι αυτό που τους ενώνει περισσότερον είναι οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων. Στο τελευταίο τους παιχνίδι τη θέση του νεκρού συμπαίκτη τους αντικατέστησε ο Νίκος, με τον οποίον κάποιοι είχαν χαθεί.

Ένα ατυχές συμβάν φέρνει στο φως πικρές καταχωνιασμένες αλήθειες, κι ο θάνατος που τους πιάνει φάουλ, καλεί να αναλάβουν την ευθύνη του παιχνιδιού τους.

Ο Γιώργος Παλούμπης σκηνοθετικά έχει το πλεονέκτημα. Οι παίκτες – ηθοποιοί με φοβερή αλληλοεπίδραση και ψυχοσωματική διέγερση κάνουν ηθικούς ελιγμούς και περνούν στην προσωπική επίθεση. Αντιζηλίες, εγωισμός, απωθημένα, ανταγωνισμός, ηθικολογία και σοβαροφάνεια, υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της, το βόλεμα με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς μαρκάρουν το παιχνίδι της ζωής τους. Όλοι τους έχουν υποπέσει σε φάουλ, η όποια  χαλαρή διάθεση τη δεδομένη στιγμή ανατρέπεται και το γέλιο παγώνει  από την ωμή πραγματικότητα. Το έργο με δυνατή πλοκή, καρφώματα ειρωνείας και μαύρου χιούμορ εμβαθύνει στην κοινωνική μας παθογένεια.

Τα ερωτήματα που βάζει είναι πολλά, καθώς και οι υπαινιγμοί για την απόδοση δικαιοσύνης. Ποια τιμωρία είναι πιο βασανιστική, αυτή του νόμου ή της προσωπικής συνείδησης; Πως ορίζεται η φιλία, η ανάληψη της ευθύνης;

Ως Γιωργάτος – άνθρωπος της νύχτας που ζει στην παρανομία, το παίζει άμεμπτος και ζητά δικαιοσύνη, αλλά ενδίδει στον εκβιασμό για το ξεσκέπασμα των βρωμοδουλειών του, ο Στάθης Σταμουλακάτος είναι όλα τα λεφτά. Με τρομερή κίνηση στα κίτρινα χρώματα της ομάδας, ένας κλόουν στην αρχή, που συμβολικά μετατρέπει το τραγικό σε γελοίο. Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (έγραψε και το ολοζώντανο κείμενο) στο ρόλο του δικηγόρου ξεσκεπάζει εκβιαστικές μεθόδους που οδηγούν  στην αθώωση και στην απαλλαγή από το κακούργημα  με δικανική υποκριτική δεινότητα.

Στο ρόλο του Νίκου, που «φορά την ματωμένη φανέλα» και παίζεται στοίχημα η ύπαρξη του, ο Κώστας Φυτίλης χτίζει το ρόλο του ικανοποιητικά. Το ίδιο και ο Στέλιος Δημόπουλος – Μανώλης, ενώ ο Θάνος Αλεξίου ως κτηνίατρος Πάνος κερδίζει ερμηνευτικά τη συμπάθεια με τις ενοχικές του παραπλανήσεις. Εξαιρετικός στο ρόλο του μουλωχτού κυνικού Βαγγέλη  ο Μάκης Παπαδημητράτος.

Η εξαιρετική παράσταση – ένα παιχνίδι με σκληρούς ψυχολογικούς κραδασμούς – δείχνει χωρίς παιάνες ποια βολή μετράει.

Συντελεστές

Κείμενο: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Σκηνοθεσία, δραματουργία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου
Κοστούμια: Ομάδα Boudoir
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Ηχητική επιμέλεια: Ανδρέας Μιχόπουλος
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Στάθης Σταμουλακάτος, Μάκης Παπαδημητράτος, Θάνος Αλεξίου, Κώστας Φυτίλης, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Από τις 21 Απριλίου κάθε Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 18:15

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 13 ευρώ
Φοιτητικό και άνω των 65: 10 ευρώ
Ανέργων: 8 ευρώ
Ατέλεια: 5 ευρώ

Θέατρο Από Μηχανής
Ακαδήμου 13
Τηλ. 210 5232097