Με ένα ρεπερτόριο από κλασικά και σύγχρονα έργα συγγραφέων της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας συνεχίζουν δυναμικά την παρουσία τους τη νέα θεατρική περίοδο 2016 – 2017 τα «Αθηναϊκά Θέατρα».

Όπως κάθε χρόνο, οι παραστάσεις στα θέατρα Παλλάς, Αλίκη, Μικρό Παλλάς, Χορν, Εμπορικόν, Λαμπέτη και Αποθήκη, αποτελούν επιλογές που απευθύνονται σε μία ευρεία γκάμα κοινού. Οι φετινές καλλιτεχνικές προτάσεις των Αθηναϊκών Θεάτρων τα περιέχουν όλα: κωμωδία, δράμα, ρεαλισμό, μιούζικαλ, με γνωστούς και αγαπημένους πρωταγωνιστές στο σανίδι.

Ειδικότερα, στις 20 – 23 Οκτωβρίου η χορεύτρια – ακροβάτισσα Βικτόρια Τσάπλιν (εγγονή του Ευγένιου Ο’ Νηλ και κόρη του μοναδικού Τσάρλι Τσάπλιν) και ο άντρας της, ο Γάλλος κωμικός ηθοποιός Ζαν Μπατίστ Τιερέ καταφθάνουν στο Θέατρο Παλλάς με την παράσταση «Το αόρατο τσίρκο». Με μοναδικούς συμπρωταγωνιστές έναν «αυξομειούμενο στο μέγεθος λαγό» και κάποιες «περίεργες πάπιες» καλούν το κοινό σε ένα «διασκεδαστικό ταξίδι στον κόσμο της μαγείας και των ονείρων, στο σύμπαν του λυρισμού και των αισθήσεων, μία φυγή από την πεζή πραγματικότητα».

Ακολουθεί στις 5 & 6 Νοεμβρίου, ο ινδικής καταγωγής Βρετανός χορευτής και χορογράφος Αακάς Οντέντρα, που έρχεται στη σκηνή της Βουκουρεστίου για να παρουσιάσει την παράσταση «Rising» σε χορογραφίες των Άκραμ Καν, Ράσελ Μάλιφαντ, Σίντι Λάμπι Τσερκάουι και του ίδιου. Ακόμη, τον Δεκέμβριο το θέατρο Παλλάς θα φιλοξενήσει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων μία νέα παραγωγή που τιτλοφορείται «Στον Καθρέφτη του Παλλάς» με την Μαρινέλλα και τον Τάκη Ζαχαράτο, την οποία σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής, ενώ τα κείμενα υπογράφει ο Γιάννης Ξανθούλης και τη μουσική ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες σκηνές των Αθηναϊκών Θεάτρων, στο θέατρο Αλίκη συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η πολυσυζητημένη σύγχρονη κωμωδία των Mathieu Delaporte και Alexandre de la Patellière «Για όνομα…», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Στην παράσταση που χειροκρότησαν πέρυσι περισσότεροι από 100.000 θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παίζουν οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνης Μουρατίδης, Μαρία Κωνσταντάκη και Αντώνης Λουδάρος (από Τετάρτη 5 Οκτωβρίου).

Ο Θοδωρής Αθερίδης και η Σμαράγδα Καρύδη συναντιούνται στο Μικρό Παλλάς και πρωταγωνιστούν μαζί με την Μυρτώ Αλικάκη και τον Κωνσταντίνο Κάππα στη νέα άπαιχτη, κωμωδία του δημοφιλούς Γάλλου συγγραφέα Florian Zeller «Το Ψέμα» (από Παρασκευή 7 Οκτωβρίου).

Στο Θέατρο Δημήτρης Χορν, η Λίλλη Μελεμέ θα σκηνοθετήσει το νέο έργο του Λεωνίδα Προυσαλίδη «Από τη σιωπή ως την άνοιξη» για τον επίλογο της ζωής και την αρχή ενός έρωτα με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Φέρτη, Νικήτα Τσακίρογλου και Κατερίνα Λέχου (από Τετάρτη 19 Οκτωβρίου).

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2016, ανεβαίνει στο ίδιο θέατρο το πολυβραβευμένο έργο του Tracy Letts «Αύγουστος» σε σκηνοθεσία και μετάφραση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με τους Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλέξανδρο Μυλωνάς, Μάνς Βακούσης, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Αλεξίου, κ.α.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα σκηνοθετήσει, ακόμα, το καινούριο έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα με τίτλο «Δεύτερη Φωνή» στο θέατρο Αποθήκη στου Ψυρρή. Στην παράσταση, που κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου πρωταγωνιστούν η Νένα Μεντή που ερμηνεύει μια παλιά τραγουδίστρια της δεκαετίας του ’70, η οποία δεν τα κατάφερε στο τραγούδι και ο Γιώργος Ζιόβας που υποδύεται τον Παύλο, έναν αγωνιστή της γενιάς του Πολυτεχνείου στοιχειωμένο από όνειρα και προσδοκίες που διαψεύσθηκαν. Τον θίασο συμπληρώνουν οι: Δανάη Σκιάδη, Κωνταντίνος Γαβαλάς, Δημήτρης Σαμόλης και Γιώργος Κατσής.

Στην ίδια σκηνή, από την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη ανεβαίνει η κωμωδία του Thierry Janssen «Η Έβδομη Ήπειρος» σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα, με τις Γιουλίκα Σκαφιδά, Μαρία Κωνσταντάκη και Δανάη Μπάρκα να κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στο τέλος Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο Εμπορικόν κάνει πρεμιέρα το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» με τους Δημήτρη Καταλειφό, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργο Βουρδάμη, Δανάη Επιθυμιάδη, Κώστα Βασαρδάνη, Ευγενία Αποστόλου, κ.α. Την σκηνοθεσία, υπογράφει ο Γιάννης Μόσχος, την μετάφραση η Δάφνη Οικονόμου και την μουσική ο Άγγελος Τριανταφύλλου.

Στο Θέατρο Λαμπέτη θα βρει στέγη η ολοκαίνουργια, σπαρταριστή κωμωδία «Βαφ’ τα Μαύρα» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα με πρωταγωνιστές τους: Νικολέττα Βλαβιανού, Χάρης Γρηγορόπουλος, Ευθύμης Ζησάκης, Σπύρος Κυριάκος, Νίκη Λάμη, Μαίρη Σταυρακέλη, Δήμητρα Στογιάννη, Γιάννης Τσιμιτσέλης και Μαρία Φιλίππου. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου και αφηγείται την ιστορία ενός εύπορου ηλικιωμένου που πεθαίνει και την μάχη των συγγενών για την περιουσία του που στήνεται γύρω από το φέρετρό του.

Τέλος, από τον Οκτώβριο, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Αλίκη, θα φιλοξενηθεί το νέο έργο της Κέλλυς Σταμουλάκη «Μόνο αν το πιστέψεις». Μία παράσταση με γρήγορες εναλλαγές, έξυπνους διαλόγους, χιούμορ, χορευτές, ηθοποιούς και ακροβάτες, που κινούνται με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής επί σκηνής (πιάνο, σαξόφωνο, ακορντεόν, βιολοντσέλο, βιολί, κρουστά, τρομπέτες, κιθάρες, κλαρινέτο, αυλούς, μεταλόφωνο κ.λπ.), την οποία έχει συνθέσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Η Ελένη Καστάνη, στο ρόλο της μάνας, ισορροπεί ανάμεσα σε κωμικές και ευαίσθητες νότες. Ο Ορέστης Τρίκας αποδίδει τη διαφορετικότητα του ήρωά του με ενσυναίσθηση, ενώ την αδελφή του υποδύεται με ταλέντο και φρεσκάδα η Μυριέλλα Κουρεντή. Σε όλο αυτό το ταξίδι της περιπέτειας τα βήματα των ηρώων του 15μελούς θιάσου, οδηγεί μουσικά ο Μαυρίκιος Μαυρικίου.