Μία σοκαριστική περιπέτεια αποκάλυψε πως πέρασε ο James Cameron, η οποία παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, όταν γύριζε την ταινία “Η Άβυσσος” το 1989.

Ο διάσημος σκηνοθέτης συμμετείχε σε μια συνάντηση ερωταπαντήσεων, μετά τη νέα εκδοχή της ταινίας του, στο Regency Village Westwood στο πλαίσιο του φεστιβάλ είδους Beyond Fest το βράδυ της Τετάρτης.

Ενώ ο σκηνοθέτης ήταν γύρω στα 30 του στη διάρκεια της παραγωγής, ήταν ήδη έμπειρος δύτης, αν και αποκάλυψε ότι η βλάβη του εξοπλισμού παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή.

Η ταινία γυρίστηκε στο Γκάφνι της Νότιας Καρολίνας, με τα γυρίσματα να πραγματοποιούνται σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Ηθοποιοί όπως ο Ed Harris, ο Michael Biehn, η Mary Elizabeth Mastrantonio και άλλοι υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε υποβρύχια καταδυτική εκπαίδευση.

Εξήγησε ότι είχαν “δύτες-αγγέλους” που είχαν αναλάβει να παρακολουθούν τους ηθοποιούς και να βεβαιώνονται ότι ήταν καλά, αν και εξήγησε ότι «δεν παρακολουθούσαν εμένα».

«Δουλεύαμε σε βάθος 9 μέτρων. Για να μπορώ να μετακινώ την κάμερα στον βυθό, φορούσα βάρη γύρω από τα πόδια μου, χωρίς βατραχοπέδιλα, καθώς και μια ζώνη με μεγάλο βάρος γύρω από τη μέση μου», είπε ο Cameron, προσθέτοντας ότι ο εξοπλισμός του άρχισε να καταρρέει.

Όταν η δεξαμενή χαμηλώνει, λαμβάνεις μια προειδοποίηση ότι πρόκειται να ξεμείνεις από αέρα. Λοιπόν, αυτό το πράγμα είχε έναν ρυθμιστή με σερβομηχανισμό εμβόλου, οπότε ήταν μια ανάσα… και μετά τίποτα“, εξήγησε ο 69χρονος σκηνοθέτης, προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο πλήρωμα «έβαζε φώτα» και κανείς δεν τον παρακολουθούσε.

Ο James Cameron εξήγησε ότι προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή του υποβρύχιου διευθυντή φωτογραφίας Al Giddings στο σύστημα P.A., αλλά ο Al δεν μπορούσε να τον ακούσει.

«Ο Al είχε εμπλακεί σε ένα καταδυτικό ατύχημα και του έσκασαν και τα δύο τύμπανα, οπότε ήταν κουφός και εγώ σπαταλούσα την τελευταία μου ανάσα αέρα σε ένα υποβρύχιο σύστημα P.A. λέγοντας Al… Al… και αυτός δούλευε με την πλάτη του σε μένα», είπε ο Cameron στο κοινό του BeyondFest την Τετάρτη.

Ο σκηνοθέτης πρόσθεσε ότι βρισκόταν σχεδόν 10 μέτρα κάτω από το νερό και κατάφερε να βγάλει τον εξοπλισμό του και να προσπαθήσει να κολυμπήσει στην επιφάνεια… όταν τον αντιλήφθηκαν οι “δύτες άγγελοι.”

Ο δύτης ασφαλείας φτάνει να είναι περίπου τρία μέτρα από την επιφάνεια και μου βάζει έναν ρυθμιστή στο στόμα που δεν είχε ελέγξει. Είχε χτυπηθεί στον πυθμένα της δεξαμενής για τρεις εβδομάδες και είχε ένα σκίσιμο στο διάφραγμα – έτσι καθαρίστηκα προσεκτικά και πήρα μια βαθιά ανάσα… νερού“, είπε, ενώ το πλήθος άκουγε με κομμένη ανάσα.

Σε εκείνο το σημείο ήταν σχεδόν το σημείο check out και οι δύτες ασφαλείας διδάσκονται να σε κρατούν κάτω για να μην πάθεις εμβολή και αφήσεις τους πνεύμονές σου να υπερδιογκωθούν ανεβαίνοντας“, εξήγησε, αν και σε αυτή την περίπτωση, παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή.

Αλλά ήξερα τι έκανα. Και δεν με άφηνε να φύγω, και δεν είχα τρόπο να του πω ότι ο ρυθμιστής δεν λειτουργούσε. Έτσι τον χτύπησα στο πρόσωπο και κολύμπησα στην επιφάνεια και έτσι επέζησα“, είπε ο Cameron, ενώ το πλήθος γελούσε και χειροκροτούσε.

Η Άβυσσος ήταν μία από τις λίγες ταινίες του που δεν ήταν τεράστια εισπρακτική επιτυχία, κερδίζοντας 90 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως από έναν αναφερόμενο προϋπολογισμό 45 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και κέρδισε Όσκαρ καλύτερων οπτικών εφέ. Παρόλο που δεν είχε τεράστια επιτυχία στους κινηματογράφους, απέκτησε μια αφοσιωμένη βάση θαυμαστών όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα την προβολή του Beyond Fest την Τετάρτη, που ήταν sold-out.