Σε κατάσταση… συναγερμού βρίσκονται οι ομάδες της Formula 1 ενόψει του Grand Prix της Εμίλια-Ρομάνια στην Ιταλία που πρόκειται να αρχίσει την Παρασκευή (19/5) με τα ελεύθερα δοκιμαστικά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Μάλιστα, το ποτάμι που βρίσκεται δίπλα από την πίστα της Ίμολα «φούσκωσε» και οι αρχές έδωσαν εντολή στις ομάδες να εκκενώσουν το paddock αφού είναι αυξημένος ο κίνδυνος να πλημμυρίσει μέχρι και η πίστα.

Τις τελευταίες ημέρες έντονη βροχόπτωση έχει πλήξει τη βόρεια Ιταλία. Στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, που βρίσκεται η πίστα της Ίμολα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει αρκετές πλημμύρες.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, έθεσε σε κόκκινο συναγερμό για όλη την εβδομάδα το βόρειο τμήμα της Ιταλίας. Προειδοποιεί για ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Παρά τις προειδοποιήσεις, η Formula 1 σχεδιάζει να διοργανώσει κανονικά τον αγώνα στις 19-21 Μαΐου, με τα έως τώρα δεδομένα αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμα αν τα καιρικά φαινόμενα δεν υποχωρήσουν τα επόμενα 24ωρα.

Όπως εμφανίζονται σε εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media η στάθμη του ποταμού Σαντέρο, που βρίσκεται δίπλα από την πίστα, έχει αυξηθεί, ενώ σε διάφορα σημεία του σιρκουΐ δημιουργήθηκαν λίμνες από νερό. Μάλιστα, οι αρχές εκτιμούν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπερχειλίσει και να απειλήσει με καταστροφές την περιοχή. Άλλωστε, η ένταση της βροχής θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες.

Αυτό αν μη τι άλλο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις δέκα ομάδες της Formula 1. Άλλωστε, το πρόγραμμα είναι ήδη… φορτωμένο και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αλλαγές. Επιπλέον, περίμεναν πως και πως το Grand Prix στον «Autodromo Enzo e Dino Ferrari» μιας και η πλειονότητά τους έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει αναβαθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των μονοθέσιων τους.

Στην Τσεζένα πολλοί κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών εξαιτίας της πλημμύρας

Γενικότερα στην περιοχή, δε, περίπου χίλιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους με τη βοήθεια της πυροσβεστικής και της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Στην πόλη Τσεζένα ο ποταμός Σάβιο υπερχείλισε και πολλοί άνθρωποι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών εξαιτίας της πλημμύρας, ενώ οι καραμπινιέροι βοήθησαν δεκάδες ηλικιωμένους να απομακρυνθούν από τα ισόγεια στα οποία ζουν.

Οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία ζήτησαν από τους κατοίκους να μην μετακινηθούν από τα σπίτια τους μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι ισχυρές βροχοπτώσεις πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι αύριο το βράδυ.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και αύριο σε δεκάδες πόλεις της Εμίλια-Ρομάνια και της περιφέρειας Μάρκε. Οι περισσότερες σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις έχουν διακοπεί και η κατάσταση επιφυλακής θα παραμείνει «στο κόκκινο» τουλάχιστον για ένα ακόμη εικοσιτετράωρο.