Λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι, το Ράλι Ακρόπολις δεν περιλαμβάνεται σε κανένα διεθνές καλεντάρι για το 2019, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών έγινε η παρουσίαση ενός βιβλίου που αφορά στον λεγόμενο και «εθνικό μας αγώνα».

Πρόκειται για μια έκδοση που έγραψε ο γιατρός ηπατολόγος Αντώνης Πέρπερας, ένας από τους γνήσιους ερασιτέχνες συμμετέχοντες στον εξαντλητικό αυτό αγώνα, με τίτλο «ο Άθλος του Τερματισμού».

Οι 170 σελίδες του βιβλίου (που θα το βρείτε στις εκδόσεις ΚΨΜ, Κιάφας 3 & Ακαδημίας, Αθήνα), είναι ουσιαστικά αφιερωμένες στους ερασιτέχνες συμμετέχοντες στο, για πολλούς καλύτερο και πιο δύσκολο ράλι του κόσμου, μέσα από τις εμπειρίες που έζησε από το 1977 έως το 2006, ο συγγραφέας (αγωνιζόμενος με το ψευδώνυμο «Ηρακλής»), με τον σχεδόν μόνιμο συνοδηγό του, τον –μακαρίτη πλέον- Αντώνη Ιακωβάκη, στον οποίο είναι και αφιερωμένη η έκδοση.

Με πολλά στοιχεία για τα ελληνικά και ξένα πληρώματα που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την τριακονταετία, ο συγγραφεύς ξεδιπλώνοντας τα δικά του βιώματα, περιγράφει ουσιαστικά τον πραγματικό άθλο που έπρεπε να υλοποιήσει το μέσο ερασιτεχνικό πλήρωμα για να τερματίσει έναν αγώνα που παλαιότερα ήταν μήκους 3500-4000 χιλιομέτρων και –ουσιαστικά- τριών ή και τεσσάρων ημερών συνεχούς οδήγησης, σε δρόμους που ακόμα και πεζός δυσκολεύεται.

Πρόκειται τελικά για ένα αφιέρωμα στον «άγνωστο» οδηγό/συνοδηγό των Ράλι Ακρόπολις, που με την παρουσία του ανέβαζε «στην πλάτη του» στο πόντιουμ της απονομής, διάσημους ξένους (αλλά και Έλληνες) επαγγελματίες ή ημιεπαγγελματίες οδηγούς.

Μαζί με τις συναισθηματικές περιγραφές των Ράλι Ακρόπολις 1977-2006, βρίσκονται και πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μερικές των οποίων επιβεβαιώνουν τα –δυστυχώς περασμένα- μεγαλεία του αγώνα που ήταν ο φάρος του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού από το 1953 έως χθες.

 Νίκος Τσάδαρης