Διαβάστε τι είπαν οι οδηγοί μετά την ολοκλήρωση του παρθενικού Grand Prix στο Νέο Δελχί.

Sebastian Vettel 1ος: Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας για εμάς, τον οποίο απόλαυσα! Μονομάχησα με τον Jenson που συνεχώς βρισκόταν σε απόσταση μέχρι τεσσάρων δευτερολέπτων. Για κάποιο παράξενο λόγο, με πλησίαζε συνέχεια όταν κάναμε pit stop. Πίεζα πολύ σε εκείνα τα σημεία άρα πρέπει να βρούμε το γιατί. Η διαχείριση των ελαστικών ήταν καθοριστικής σημασίας αλλά ο αγώνας κύλησε ομαλά. Το μονοθέσιο μας ήταν καλοζυγισμένο και είχαμε φανταστική απόδοση σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα αλλά και τη Renault, που έχει κάνει φανταστική δουλειά έως τώρα. Όμως σήμερα, έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Είμαι πολύ περήφανος που νίκησα στο παρθενικό Grand Prix στην Ινδία αλλά από την άλλη, χάσαμε πρόσφατα δύο συναθλητές μας. Δεν ήξερα προσωπικά τον Dan Wheldon αλλά αποτελούσε μεγάλο όνομα στους αγώνες. Είχα γνωρίσει φέτος τον Marco Simoncelli και θέλω να δώσω συλλυπητήρια στις οικογένειες τους. Είμαστε όλοι διατεθειμένοι να πάρουμε ρίσκα αλλά προσευχόμαστε να μη συμβεί κάτι κακό. Τέτοια δυστυχήματα, σου υπενθυμίζουν τους κινδύνους που κρύβει η ταχύτητα. Η Ινδία είναι μία εντυπωσιακή χώρα, πολύ διαφορετική απ’ όσα γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Σε εμπνέει. Αν έχεις μάτια κι αυτιά ανοιχτά, μπορείς να μάθεις πολλά από τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τη ζωή εδώ. Είναι μία μεγάλη χώρα, με πολλούς κατοίκους αλλά είναι όλοι ευτυχισμένοι και απολαμβάνουν τη ζωή – αυτό είναι που έχει σημασία! Στο τέλος, είναι οι φιλίες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις που παίρνεις μαζί σου, όχι τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Παρότι λοιπόν οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν πολλά αγαθά, είναι πλούσιοι με πολλές έγνοιες και πρέπει να μάθουμε από αυτούς. Ήταν ένας σπουδαίος αγώνας και η πίστα φανταστική.

Jenson Button 2ος: Όσον αφορά την ομαδική προσπάθεια τα κάναμε όλα σωστά σήμερα – απλά το μονοθέσιο δεν ήταν αρκετά γρήγορο για να κερδίσει. Έκανα καλή εκκίνηση, ανέβηκα θέσεις στον πρώτο γύρο και μετά έμεινα στο να κρατήσω τον Mark (Webber) πίσω μου για 5 με 6 γύρους. Τελικά νομίζω πως «του χαλάσαμε» τα πίσω ελαστικά, το οποίο μας επέτρεψε να διατηρήσουμε τη διαφορά. Στη συνέχεια μπόρεσα να ασχοληθώ με τον Seb (Vettel) – αλλά ήταν πολύ δύσκολο να τον πλησιάσεις. Στο τελικό pitstop, ήταν ένα ρίσκο βάζοντας τα σκληρά ελαστικά νωρίτερα από τον Seb, αλλά έπρεπε να το δοκιμάσουμε και δούλεψε αρκετά καλά, καθώς κατάφερα να τον πλησιάσω στα 3 δευτερόλεπτα. Το μονοθέσιό μου ήταν πραγματικά καλό: πριν βρει ο Seb το ρυθμό του με τα σκληρά ελαστικά, κατάφερα να μειώσω τη διαφορά σε 2.8 δευτερόλεπτα, αλλά δεν ήταν αρκετά. Παρόλα αυτά ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για εμάς – και νομίζω πως κάναμε το μέγιστο δυνατό. Μου άρεσε όλη η εμπειρία του Σαββατοκύριακου. Και πιστεύω πως όλοι οι οδηγοί θα είναι ενθουσιασμένοι να επιστρέψουν εδώ, γιατί είναι μια φαινομενική πίστα. Γρήγοροι με λίγο από όλα. Είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα. Οι ινδοί μας καλωσόρισαν στην χώρα τους. Ποτέ δεν έχω δει τόσους πολλούς ανθρώπους να χαμογελάν. Και το κοινό ήταν υπέροχο. Ελπίζω πως η Formula 1 θα αναπτυχθεί στην Ινδία στο μέλλον και να έχουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό την επόμενη χρονιά.

Fernando Alonso 3ος: Είναι ωραίο που ανεβήκαμε στο βάθρο στον παρθενικό αγώνα της Ινδίας, χαίρομαι για το νέο τρόπαιο που θα έχω στο σπίτι. Ήταν μια ιδιαίτερη μέρα σήμερα με αντικρουόμενα συναισθήματα. Η χαρά του βάθρου δεν μπορεί να ακυρώσει την λύπη για τον θάνατο αυτών των δύο πολύ ιδιαίτερων ανθρώπων, του Dan Wheldon και του Marco Simoncelli. Η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα είναι ακόμα ανοιχτή αλλά θα είναι δύσκολο γιατί η McLaren είναι σε φόρμα αυτή την περίοδο. Παρόλο που η διαφορά είναι μόλις 13 βαθμούς. Στα χαρτιά είμαστε πίσω από τις δύο Red Bull και τις δύο McLaren. Σήμερα η ομάδα έκανε φανταστική δουλειά διορθώνοντας ένα πρόβλημα στην εμπρός πτέρυγα 20 λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα. Στην εκκίνηση δεν απομακρύνθηκε αρκετά και ο Button με προσπέρασε. Στη συνέχεια προσπάθησα να μείνω κοντά στον Webber. Όταν έκοψε ρυθμό τον πλησίασα και μένοντας λίγους γύρους παραπάνω στην πίστα κατάφερα να το προσπεράσω στο pit stop. Τώρα πάμε στο Abu Dhabi, ίσως επισκεφθώ το πάρκο της Ferrari για γκολφ και χαλάρωση πριν τον αγώνα. Θα προσπαθήσω να πάρω το μοναδικό τρόπαιο που μου λείπει.

Mark Webber 4ος: Έχασα τη δυνατότητα να βρεθώ στο βάθρο, στο μέσο του αγώνα. Αυτή είναι λίγο-πολύ η ιστορία που εκτυλίσσεται στα περισσότερα φετινά Grand Prix. Απλά δεν έχω την απαιτούμενη ταχύτητα στο τέλος των stint. Με την απόδοση των ελαστικών να πέφτει, δεν μπορούσα να ακολουθήσω την προγραμματισμένη στρατηγική. Αναγκάστηκα να αλλάζω ελαστικά νωρίτερα κι αυτό έκανε τη ζωή μου δυσκολότερη. Στο τέλος, απλά δεν ήμασταν αρκετά γρήγοροι. Είχα καλό ξεκίνημα αλλά συνέχεια χάνω έδαφος στην πορεία του αγώνα. Είχα μία ενδιαφέρουσα μάχη με τον Fernando αλλά τόσο οι McLaren όσο και οι Ferrari, ήταν πολύ γρήγορες στον πρώτο τομέα της πίστας. Ο Jenson με πέρασε στον πρώτο κιόλας γύρο, στην πίσω ευθεία. Στους γύρους που ακολούθησαν, ήμουν γρήγορος και τον πίεσα αλλά όσο πιέζεις, τόσο φθείρεις τα ελαστικά σου. Έτσι είναι όμως τα πράγματα, είμαι απογοητευμένος αλλά στρέφω πλέον την προσοχή μου στον αγώνα του Abu Dhabi.

Michael Schumacher 5ος: Προφανώς είμαι χαρούμενος για τον αγώνα σήμερα. Καταφέραμε το καλύτερο που μπορούσαμε να ελπίζουμε και σαν ομάδα εκμεταλλευτήκαμε πλήρως τις δυνατότητες του μονοθεσίου. Η 5η και 6η θέση είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για εμάς. Εκτός από αυτό, το μονοθέσιό μας ήταν πολύ καλά ρυθμισμένο για τον αγώνα και πολύ σταθερό. Στην εκκίνηση, όλα πήγαν όπως είχα σχεδιάσει αφού επίτηδες δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω το KERS στις δύο πρώτες στροφές ώστε να το έχω για τη μεγάλη ευθεία όπου ήξερα ότι θα μπορούσα να κερδίσω μερικές θέσεις. Στο δεύτερό μου stint κατάφερα να διατηρήσω τα ελαστικά μου, με στόχο να μείνω έξω περισσότερο, και αυτό ήταν αρκετό για τη 5η θέση. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να συνεχίζουμε να πιέζουμε και να βελτιωνόμαστε και το καταφέραμε αυτό σήμερα. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές του πρώτου Ινδικού Grand Prix. Είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι ο μόνος που λέει ότι αυτό ήταν ένα πολύ θετικό ντεμπούτο.

Nico Rosberg 6ος: Μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι με ένα καλό ομαδικό αποτέλεσμα και αυτό άξιζε στα μέλη της ομάδας. Επίσης χάρηκα που τερμάτισα μία θέση πάνω από αυτή που ξεκίνησα τον αγώνα. Παρόλα αυτά, η στρατηγική μου δεν ήταν τέλεια σήμερα και έχασα λίγο χρόνο στο δεύτερό μου pit stop κάτι που σήμαινε ότι δεν κατάφερα να μείνω μπροστά από τον Michael. Είχα καλό ρυθμό στο τέλος του αγώνα και πίεσα πολύ αλλά μου ήταν αδύνατο να τον πλησιάσω στους τελευταίους γύρους. Πιστεύω ότι μπορούμε να επαναλάβουμε αυτό το καλό αποτέλεσμα στους δύο τελευταίους αγώνες. Γενικά ήταν ένα καλό ντεμπούτο στο Ινδικό Grand Prix για εμάς και ελπίζω ότι όλοι οι φίλαθλοι ευχαριστήθηκαν τον αγώνα. Ανυπομονώ να επιστρέψω του χρόνου.

Πηγή: formulaena.gr