Με επικεφαλής τη νέα BMW M2 MotoGP Safety Car, ο επίσημος στόλος BMW M έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του MotoGP το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η φετινή είναι η 18η χρονιά με μία BMW M ως «Επίσημο Αυτοκίνητο του MotoGP», καθώς η επιτυχημένη συνεργασία της BMW με τη Dorna Sports, διοργανώτρια του MotoGP, χρονολογείται από το 1999. Από τότε, ο στόλος μοντέλων Μ και M Performance έχει συμβάλλει στην ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων. Η δέσμευση του BMW M Division περιλαμβάνει πολυάριθμες ακόμα δραστηριότητες, όπως η απονομή του περίοπτου BMW M Award. Ο εναρκτήριος αγώνας της φετινής σεζόν του MotoGP πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο «Losail International Circuit», στη Ντόχα του Κατάρ.

bmwastrb2

Το φετινό κόσμημα του M Division ονομάζεται BMW M2 MotoGP Safety Car. Το νέο lead car βασίζεται στη M2 Coupé (κατανάλωση μικτού κύκλου με M DTC: 7,9 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 185 g/km), που έκανε θεαματικό παγκόσμιο ντεμπούτο στο Ντιτρόιτ τον Ιανουάριο. Στο εργοστάσιο της BMW M στο Garching, το αυτοκίνητο παραγωγής τροποποιήθηκε, βελτιστοποιήθηκε και προετοιμάστηκε για το ρόλο του στο MotoGP. Εκτός από αποκλειστικές, εξατομικευμένες λύσεις και υποχρεωτικά χαρακτηριστικά ασφάλειας, οι μηχανικοί του M Division εφοδίασαν το Αυτοκίνητο Ασφαλείας με προϊόντα της γκάμας M Performance Parts. Αυτά αφενός χαρίζουν στο αυτοκίνητο μία εντυπωσιακή εμφάνιση, αφετέρου παίζουν σημαντικό ρόλο τους τομείς αεροδυναμικής, ψύξης και σχεδίασης ελαφρού βάρους. Πολλά από τα προϊόντα M Performance Parts, όπως το χαμηλωμένο πλαίσιο και το σύστημα εξαγωγής με πεταλούδα ελέγχου, διατίθενται ως αξεσουάρ με υστέρων τοποθέτηση για τη M2 Coupé.

bmwastrb1

Με τα ξεχωριστά αγωνιστικά της γονίδια, η M2 Coupé αποτέλεσε την ιδανική βάση για ένα Αυτοκίνητο Ασφαλείας στο MotoGP. Ο νέος, εν σειρά εξακύλινδρος κινητήρας με τεχνολογία M TwinPower Turbo και 3000 κυβ. εκ. εγγυάται εξαιρετικά σπορ επιδόσεις. Με μέγιστη ισχύ 370 ίππων ο εύστροφος κινητήρας εντυπωσιάζει στην αγωνιστική πίστα. Η φιλοσοφία ελαφρού βάρους, το χαμηλό κέντρο βάρους και οι μειωμένες μη αναρτώμενες μάζες είναι μερικά ακόμα ατού που συμβάλλουν στη διασφάλιση της μέγιστης ευελιξίας και της δυναμικής συμπεριφοράς του υψηλών επιδόσεων coupé.

Τη φετινή σεζόν, ο στόλος επίσημων οχημάτων του MotoGP περιλαμβάνει συνολικά έξι διαφορετικά μοντέλα BMW M και M Performance. Μαζί με τη M2 MotoGP Safety Car, η M4 Coupé με σύστημα ψεκασμού νερού και η M3 θα έχουν επίσης ενεργό συμμετοχή σαν αυτοκίνητα ασφαλείας. Η X5 M και η M550d xDrive Touring θα δώσουν το παρών στην πίστα φέτος σαν ιατρικά οχήματα. Το BMW M Division θα προσφέρει στον υπεύθυνο ασφάλειας μία M5, ενώ όλα τα οχήματα έχουν βελτιστοποιηθεί περαιτέρω για χρήση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσικλετών στο εργοστάσιο της BMW M. Δύο BMW S 1000 RR που η BMW Motorrad χορηγεί σαν μοτοσικλέτες ασφαλείας, ολοκληρώνουν το στόλο για το 2016.

Άλλες δραστηριότητες στο πλαίσιο της δέσμευσης του M Division στο MotoGP είναι το BMW M Award, που θα δοθεί για 14η φορά το 2016. Το βραβείο απονέμεται στο τέλος κάθε σεζόν MotoGP στον αναβάτη με το καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα στις κατατακτήριες δοκιμές. Ο νικητής λαμβάνει μία αποκλειστική BMW M.

bmwastrb3 bmwastrb4 bmwastrb5

Νίκος Τσάδαρης