Στο νεκροταφείο κοντά στο χωριό Pień της Πολωνίας, αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές και βρήκαν τα λείψανα ενός 5χρονου παιδιού, με τους ντόπιους να θάβουν το παιδί με τέτοιο τρόπο που παρέπεμπε σε βρικόλακα.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο σκελετός ήταν θαμμένος μπρούμυτα και είχε ένα τριγωνικό λουκέτο στο πόδι του, ενώ προέρχονταν από τον 17ο αιώνα.

«Το λουκέτο κάτω από το πόδι συμβολίζει το κλείσιμο ενός σταδίου της ζωής και έχει σκοπό να προστατεύσει από την επιστροφή του νεκρού, κάτι που πιθανότατα φοβόταν αυτοί που τον έθαψαν. Τέτοιες πρακτικές προέρχονται από λαϊκές δοξασίες και μερικές φορές περιγράφονται ως αντιβαμπιρικές», είπε χαρακτηριστικά ο αρχαιολόγος Dariusz Poliński από το Πανεπιστήμιο του Nicolaus Copernicus.

Επίσης, είπε ότι σύμφωνα με τα τελετουργικά της εποχής, το να ταφούν μπρούμυτα πιστεύεται ότι έκανε τον νεκρό να «δαγκώσει στο έδαφος και να μην βλάψει τους ζωντανούς».

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης περισσότερες από 30 άλλες ταφές στη νεκρόπολη που πιστεύουν ότι ήταν εκεί όπου θάφτηκαν άνθρωποι που «τους φοβόντουσαν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ζωής, αλλά και μετά το θάνατο».

Κοντά στον τάφο του παιδιού, οι ερευνητές βρήκαν ένα σύμπλεγμα χαλαρών οστών που ανήκαν σε άλλα τρία παιδιά και το θραύσμα μιας γνάθου βαμμένο με πράσινο χρώμα, το οποίο οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να προέρχεται από ένα χάλκινο προϊόν που είχε τοποθετηθεί στο στόμα του. Βρήκαν επίσης τα λείψανα μιας εγκύου γυναίκας.