Σχεδόν 15 μήνες έχουν περάσει από τη στιγμή που οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν το γιοτ Scheherazade αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο συνδέεται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τώρα πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης δεν έχει αποκαλυφθεί, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ανήκει στο Ρώσο πρόεδρο, ή ο ίδιος να το χρησιμοποιεί για διακοπές.

Συγκεκριμένα, ερευνητές που εργάζονται σε εταιρίες του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, αναφέρουν ότι το γιοτ ανήκει στον Πούτιν, με ψεύτικους ιδιοκτήτες να αναφέρονται στα επίσημα έγγραφα. Την ίδια άποψη έχουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το υπερπολυτελές σκάφος ανήκει στον Eduard Khudainatov, πρώην διευθύνων σύμβουλο της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft.

Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο που βρέθηκαν τα λεφτά, καθώς η διαχειρίστρια εταιρία Italian Sea Group αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων δεν επηρεάζει την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων». Έτσι, δήλωσε πως «το κόστος συντήρησης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να πληρωθεί από το καθορισμένο πρόσωπο υπό μια τυπική παρέκκλιση».

«Οι δημόσιες αρχές στο σχετικό κράτος μέλος μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα συντήρησης δεδομένου του κινδύνου από το γεγονός ότι το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο δεν θα είναι πρόθυμο».