Συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη (19/7) για να αποκρούσουν νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή στο λιμάνι της Οδησσού (νότια), για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Όλεχ Κίπερ.

«Μην πλησιάζετε τα παράθυρα, μην τραβάτε πλάνα και μη δημοσιοποιείτε το έργο της αντιαεροπορικής άμυνας», παρότρυνε ο κ. Κίπερ μέσω Telegram. Βίντεο που κυκλοφόρησαν μέσα από τα social media δείχνουν αυτό που φαίνεται να είναι ισχυρές εκρήξεις στην πόλη που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο. Επίσης, ουκρανικά ΜΜΕ υποστήριξαν πως οι επιθέσεις σημειώθηκαν από την Κριμαία και τον ρωσικό στόλο στον Εύξεινο Πόντο. Από τα χτυπήματα φέρεται να επλήγησαν διάφορα κτίρια, ενώ εκδηλώθηκε φωτιά σε αποθήκη καυσίμων και πυροτεχνημάτων. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως οι Ουκρανοί απάντησαν με επίθεση προς τη Σεβαστούπολη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε υποστηρίξει πως η επίθεση που έγινε στην πόλη τα ξημερώματα της Τρίτης (18/7) λίγη ώρα αφότου εξέπνευσε η συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, ήταν «αντίποινα» για το πλήγμα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη γέφυρα της Κριμαίας.

Πρακτικά ολόκληρη η ανατολική Ουκρανία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές από τα μεσάνυχτα.

Επιδρομή και στο Κίεβο

Στο μεταξύ, συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, ανακοίνωσε μέσω Telegram η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters μετέδωσαν πως άκουσαν εκρήξεις και είδαν καπνό να υψώνεται στην περιοχή του Κιέβου.

Επίθεση και στο Ντονέτσκ

Πέραν της Οδησσού και του Κιέβου στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρέθηκαν και περιοχές στα ανατολικά και πιο συγκεκριμένα στο Ντονμπάς. Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ που επικαλούνται τις τοπικές εισαγγελικές αρχές, πολιορκήθηκε χωριό στο Ντονέτσκ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δύο από αυτά ήταν παιδιά.