Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι συμφώνησαν σήμερα ότι είναι αναγκαίο να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους, κυρίως στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Υπάρχουν προκλήσεις με τις οποίες ήρθαμε ευθέως αντιμέτωποι, κατά κύριο λόγο αυτή της τρομοκρατίας», είπε ο Άσαντ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σουντάνι στη Δαμασκό, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

I\

Το Ιράκ και η Συρία έχουν κοινά σύνορα μήκους 600 χιλιομέτρων στην έρημο, γεγονός που διευκολύνει τις μετακινήσεις πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών. Το 2014 το ΙΚ κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις και στις δύο χώρες και επέβαλε ένα καθεστώς τρόμου μέχρι την ήττα του στο Ιράκ το 2017 και στη Συρία το 2019. Πυρήνες της οργάνωσης ωστόσο εξακολουθούν να εξαπολύουν σποραδικά επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, οι κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε με τον Σουντάνι σήμερα.

\

Ο Άσαντ αναφέρθηκε επίσης στην «πρόκληση» που συνιστά η «κλοπή» των νερών του Ευφράτη, η οποία οδηγεί «στη δίψα και την πείνα» τους κατοίκους και των δύο χωρών. Το Ιράκ και η Συρία επιρρίπτουν ευθύνες στην Άγκυρα για τη μείωση των υδάτων του ποταμού ο οποίος πηγάζει από την Τουρκία και περνά και από τις τρεις χώρες.

Ο Σουντάνι, από την πλευρά του, είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνει μια συζήτηση μεταξύ των χωρών από τις οποίες περνά ο ποταμός, «για να διασφαλιστεί η ίση κατανομή» των νερών του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τη συνεργασία τους στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών και της βιομηχανίας.