Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να έδωσε το «πράσινο φως» για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, ωστόσο το παζάρι που έκανε νωρίτερα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο έβλαψε, αλλά φέρεται να «ακύρωσε» και τις όποιος πιθανότητες υπήρχαν.

Σύμφωνα με το Βloomberg οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν πολύ πριν ανέλθει στην εξουσία ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος. Ωστόσο, ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, ενδεχομένως επειδή η Τουρκία θα ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα της ΕΕ, όσο και γιατί υπήρχαν κοινωνικά ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν.

Έτσι, υπήρχε μια παγιωμένη κατάσταση, η οποία άλλαξε άρδην μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, καθώς το καθεστώς έγινε αυταρχικό, με την κυβέρνηση να καταργεί ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ με τον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας

Παράλληλα, η άνοδος του εθνικισμού -τόσο εντός Τουρκίας, όσο και στην ΕΕ- σε συνδυασμό με τις αυταρχικές πολιτικές του Ερντογάν και τις κατηγορίες με την ΕΕ, οδήγησαν σε ρήξη.

Το δημοσίευμα λοιπόν αναφέρει ότι η ελπίδα μπορεί να είχε εξανεμιστεί, όμως το απροκάλυπτο παζάρι του Ερντρογάν φέρεται να τη «σκότωσε». «Προς το παρόν, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ο ίδιος ο Ερντογάν. Αν και κατά καιρούς ισχυρίζεται ότι η ένταξη παραμένει στόχος, οι πολιτικές του έχουν απομακρύνει τη χώρα από την είσοδο στην ευρωπαϊκή οικογένεια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 50 χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.