Σάλος ξέσπασε στην Ιταλία με τις δηλώσεις που έκανε ο 71χρονος υφυπουργός Πολιτισμού Βιτόριο Σγκάρμπι. Τα σχόλια για τις επιδόσεις του τα έκανε σε εκδήλωση στο εθνικό μουσείο μοντέρνας τέχνης. Μάλιστα ο ίδιος είπε «όργανο γνώσης» το ανδρικό μόριο.

Ο Σγκάρμπι, που είναι κριτικός τέχνης, στο παρελθόν είχε σχέσεις με πορνοστάρ ενώ ήταν φίλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που είχε εμπλακεί στα περιβόητα bunga-bunga πάρτι, με αρκετούς να ζητούν την παραίτησή του και τον ίδιο να αρνείται κάνοντας λόγο για «λογοκρισία και απόλυτο φασισμό».

Στο βίντεο από την παρουσία του Iταλού υφυπουργού στην εκδήλωση ακούγεται να λέει αρχικά ότι «το ανδρικό μόριο είναι όργανο γνώσης, της διείσδυσης, μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τα πράγματα».

Στη συνέχεια και με αφορμή το ότι, όπως υποστήριξε, ο Μπερλουσκόνι είχε κοιμηθεί με λιγότερες από 100 γυναίκες στη ζωή του κάτι που για τον ίδιο είναι «τραγωδία», ο Σγκάρμπι ρωτήθηκε για τον αριθμό των γυναικών με τις οποίες έχει πάει στη ζωή του.

«Δεν έχω όργανο μέτρησης οπότε δεν ξέρω αλλά μπορώ να υπολογίσω έναν μέσο όρο τριών γυναικών τον μήνα και όταν ήμουν ενεργός έφτασα μέχρι και τις εννέα τον μήνα. Οπότε όλα αυτά μας κάνουν τουλάχιστον 1.500 γυναίκες» απάντησε ο Ιταλός υφυπουργός Πολιτισμού, κάνοντας την πράξη…

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από την La Repubblica, 44 γυναίκες εργαζόμενες στο μουσείο μοντέρνας τέχνης της Ιταλίας ζήτησαν από τον πρόεδρό του να τις υπερασπιστεί. Παράλληλα το «κίνημα των 5 αστέρων» ζήτησε την παραίτηση του Σγκάρμπι κάνοντας λόγο για «σεξιστικά» σχόλια, μεταδίδει η Daily Mail.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, ζήτησε να ενημερωθεί με επιστολή από τους υπευθύνους του μουσείου για όσα είπε ο πολιτικός υφιστάμενός του τονίζοντας ότι ο σεξισμός και η βωμολοχία είναι απαράδεκτα σε όλα τα επίπεδα ειδικά στον χώρο του πολιτισμού από κάποιον που εκπροσωπεί Θεσμούς. «η ελευθερία του λόγου προστατεύεται από το Σύνταγμα αλλά δεν πρέπει να εκπίπτει σε χυδαιότητα. Ο σεβασμός για τις γυναίκες είναι παρών σε όλη τη ζωή μου» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Σγκάρμπι, αρνήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του υποστηρίζοντας ότι οι επικριτές του είναι αριστεροί που προσπαθούν να τον «ακυρώσουν». Μιλώντας, δε, στη La Repubblica υποστήριξε ότι όσα συνέβησαν στο μουσείο ήταν «παράσταση ανάμεσα σε δύο ηθοποιούς. Με ρώτησαν με πόσες γυναίκες έχω κοιμηθεί και απάντησα. Είναι η ελευθερία του λόγου». Το αίτημα για παραίτησή του όπως είπε ο υφυπουργός είναι «λογοκρισία και απόλυτος φασισμός».