Το MDMA είναι ένα από τα διάφορα ψυχοδραστικά ναρκωτικά που μελετούν οι ερευνητές για να εκτιμήσουν κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Γνωστό ως «Molly – το ναρκωτικό των πάρτι», είναι γνωστό ότι προκαλεί έντονη ενσυναίσθηση και κοινωνικότητα και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας: «Είναι αυτό που όλοι λένε πως κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν αγάπη».

Στο πλαίσιο της επιστημονικής μελέτης, ένας ηγέτης του λευκού εθνικιστικού κινήματος στις ΗΠΑ που πήρε μέρος σε αυτή, συνειδητοποίησε ότι ήθελε να αλλάξει τις ακραίες πεποιθήσεις του, αφού δοκίμασε το ψυχοδραστικό φάρμακο MDMA.

Ο άνδρας, ο οποίος αναφέρεται ως Μπρένταν, συμμετείχε στη μελέτη για το MDMA τον Φεβρουάριο του 2020, στην οποία διερευνούνταν αν το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει την ευχάριστη αίσθηση του ανθρώπινου αγγίγματος. Μετά την εμπειρία, ο Μπρένταν επέστρεψε ένα έντυπο στους ερευνητές όπου έγραφε: «Αυτή η εμπειρία με βοήθησε να λύσω ένα εξουθενωτικό προσωπικό ζήτημα. Ψάξτε στο Google το όνομά μου. Τώρα ξέρω τι πρέπει να κάνω».

Οι ερευνητές έψαξαν τον Μπρένταν και ανακάλυψαν ότι ήταν ένας ρατσιστής, ο οποίος είχε χάσει τη δουλειά του, αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο ηγέτης μιας εθνικιστικής ομάδας. Αμέσως ανησύχησαν ως προς το τι μπορεί να αναφέρεται στο «διευθέτηση ενός ζητήματος», αλλά όταν τον εντόπισαν, ο Μπρένταν αποκάλυψε ότι αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν απλώς να αγαπά τους συνανθρώπους του περισσότερο, αντί να τους μισεί.

Μήπως το MDMA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών;

Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε ότι είναι «παράλογο» το γεγονός ότι το ναρκωτικό θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τις πεποιθήσεις κάποιου, με τον τρόπο που πιστεύεται ότι έκανε στον Μπρένταν. Το MDMA δεν είναι «πολιτική ατζέντα» και δεν μπορεί, από μόνο του, να λύσει τον ρατσισμό. Οι συγγραφείς ενός άρθρου ενός περιοδικού από το 2021 υποστήριξαν ότι τα ψυχεδελικά θα μπορούσαν απλώς να ενισχύσουν αυτό που συμβαίνει στο μυαλό κάποιου ατόμου.

Ο Μπρένταν ξεκίνησε ψυχοθεραπεία μετά τη λήψη MDMA

Όσον αφορά στην περίπτωση του Μπρένταν, όταν εντάχθηκε στη μελέτη είχε μόλις χάσει τη δουλειά του, επειδή ήταν ρατσιστής. Ήταν πολύ λυπημένος για αυτό το γεγονός. 30 λεπτά μετά τη λήψη του χαπιού MDMA, ο Μπρένταν αναρωτήθηκε: «Γιατί το κάνω αυτό; Γιατί σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο;» και αναρωτιόταν γιατί είχε θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις στη ζωή του. Κατά τη διάρκεια της χρήσης του ναρκωτικού, συνειδητοποίησε ότι αυτό που έλειπε από τη ζωή του, ήταν η σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Άντρας κρατάει ναρκωτικό χάπι

Η περίπτωσή του, έδειξε ότι το MDMA έχει τη δυνατότητα να «επηρεάσει τις αξίες και τις προτεραιότητες ενός ατόμου», όπως έγραψαν οι συγγραφείς για την περίπτωση του Μπρένταν. Υπέθεσαν ότι αν οι εξτρεμιστικές απόψεις τροφοδοτούνται από φόβο, θυμό και προκαταλήψεις, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν με φάρμακα.

Μετά τη μελέτη, ο Μπρένταν προσπαθεί να κάνει αλλαγές προς το καλύτερο: προσέλαβε έναν σύμβουλο για να τον βοηθήσει, ξεκίνησε ψυχοθεραπεία και άρχισε να διαλογίζεται. «Σίγουρα, ακόμα υπάρχουν στιγμές που κάνω ρατσιστικές ή αντισημιτικές σκέψεις», είπε, σύμφωνα με το insider.com. «Αλλά τώρα μπορώ να αναγνωρίσω ότι αυτού του είδους ο ρατσισμός βλάπτει εμένα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον».