Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, γιατί Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι βρήκαν Κινέζους κατασκόπους που είχαν μεταμφιεστεί σε τουρίστες, να προσπαθούν να εισχωρήσουν σε στρατιωτικές βάσεις στην Αλάσκα.

Οι αξιωματούχοι δεν θέλησαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα περιστατικά, με εξαίρεση ένα που σημειώθηκε στο Fort Wainwright στο Fairbanks, καθώς οι Κινέζοι κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία ένα σημείο ελέγχου.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, είχαν μεταμφιεστεί σε τουρίστες και επέβαιναν σε όχημα, στο οποίο είχαν μέσα ένα drone. Πέρασαν επιτυχώς το πρώτο σημείο ελέγχου, ωστόσο οι φρουροί στο δεύτερο εντόπισαν την ηλεκτρονική συσκευή, η οποία όχι μόνο απαγορεύεται, αλλά ήταν και κρυμμένη.

Η Kathleen Hicks, η υπ’ αριθμόν 2 αξιωματούχος του Πενταγώνου, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, εκτός από το ότι ο στρατός λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι βάσεις είναι ασφαλείς.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στην Αλάσκα η Hicks είπε στους δημοσιογράφους «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των ανθρώπων μας στις εγκαταστάσεις μας».

«Ζούμε πάντα με την πιθανότητα εισβολής στις εγκαταστάσεις μας και έτσι εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε, συνεργαζόμενοι με τις κρατικές και τοπικές αρχές και άλλους, ότι αυτές οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις προστατεύονται από απειλές», πρόσθεσε στη συνέχεια.