Η Ρωσία προχώρησε στην κίνηση που πολλοί ανέμεναν μετά το περιστατικό της απόπειρας επίθεσης από μη επανδρωμένo αεροσκάφος εναντίον του Κρεμλίνου με στόχο, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, τον Βαλντιμίρ Πούτιν. Αφού αρχικά χρέωσε στο Κίεβο την «τρομοκρατική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε, εν συνεχεία κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Σημειώνεται πως το περιστατικό συνέβη ενώ έχουν φουντώσει οι πληροφορίες για την επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση και ενώ απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα έως τους εορτασμούς για τη ρωσική Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, που σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια σημαντική εθνική εορτή αλλά και μια ευκαιρία για τον Πούτιν για να συσπειρώσει τους Ρώσους πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα σενάρια για την επίθεση

Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι από ποιον πραγματικά μπορεί να οργανώθηκε μια τέτοια επίθεση; Η Ρωσία έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν τις ΗΠΑ ότι συμμετέχουν άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, με στόχο να προκαλέσουν «στρατηγική ήττα» για τη Μόσχα. Όμως ο ισχυρισμός ότι οι Αμερικάνοι βρίσκονται πίσω από ένα σχέδιο με στόχο τη δολοφονία του Βλαντιμίρ Πούτιν αναμφισβήτητα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τις κατηγορίες.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ουκρανία έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη, κάνοντας λόγο για «ψευδείς» ρωσικούς ισχυρισμούς. Δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως μια τέτοια επιχείρηση δεν θα είχε νόημα για την ουκρανική ηγεσία, η οποία εξάλλου έχει προειδοποιηθεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο χτύπημα. Επιπλέον, ισχυρίζονται πως είναι αδιανόητο δύο ουκρανικά drones να κατάφεραν να «σπάσουν» τη ρωσική αεράμυνα. Εκτός, σημειώνουν, και αν το Κρεμλίνο γνώριζε για την επιχείρηση, εκτίμησε το μέγεθος του κινδύνου (σημ. ο Πούτιν δεν ήταν εντός του κτιρίου) και επέτρεψε μέχρι ένα σημείο την υλοποίησή της ώστε να την εκμεταλλευτεί ως πρόσχημα για κλιμάκωση της επίθεσης της.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε πως το μοναδικό που τον ενδιαφέρει είναι να υπερασπιστεί τις πόλεις και τα χωριά της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή. «Δεν επιτιθέμεθα στον Πούτιν ή τη Ρωσία, πολεμάμε αποκλειστικά στο έδαφος μας». Παρά τους ισχυρισμούς του ουκρανού Προέδρου είναι γεγονός πως ένα χτύπημα εντός της Ρωσίας φαίνεται να είναι στις προθέσεις και στους σχεδιασμούς των ουκρανών.

Από απόρρητα έγγραφα αποκαλύφθηκε πως μια τέτοια επιχείρηση είχε προγραμματιστεί για την 24η Φεβρουαρίου, ανήμερα της επετείου εισβολής, ωστόσο αναβλήθηκε μετά από αμερικανική παρέμβαση. Επίσης το τελευταίο διάστημα είχαν πληθύνει οι μυστηριώδεις εκρήξεις και επιθέσεις, κυρίως με drones, σε ρωσικό έδαφος και ρωσικές εγκαταστάσεις. Ουκρανοί αξιωματούχοι, αν και απέφευγαν να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη, συχνά άφηναν να εννοηθεί πως το Κίεβο βρίσκοταν πίσω από αυτές και υποστήριζαν πως οι Ρώσοι δεν θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια.

Από την άλλη είναι επίσης γεγονός πως τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι υπόλοιποι δυτικοί σύμμαχοι, έχουν ταχθεί κατά μιας ουκρανικής επίθεσης στη ρωσική επικράτεια. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έχει γίνει και δημόσια, ενώ στο παρασκήνιο, όπως προαναφέρθηκε, η Ουάσιγκτον μπλόκαρε τελευταία στιγμή μια τέτοια επιχείρηση. Επιπλέον ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν από καιρό επιβεβαιώσει σε ιδιωτικές συζητήσεις πως οι ΗΠΑ έχουν de facto τον έλεγχο σε ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όταν γίνεται χρήση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων, εγκρίνοντας ή όχι, τις συντεταγμένες της επίθεσης.

Παρά τα πιεστικά αιτήματα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι Δυτικές χώρες έχουν αποφύγει – μέχρι σήμερα – να παράσχουν στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς ή μαχητικά αεροσκάφη που θα επέτρεπαν ένα χτύπημα εντός της Ρωσίας. Ο λόγος είναι πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αναπόφευκτα μια ισχυρή στρατιωτική απάντηση της Μόσχας, με απρόβλεπτες διαστάσεις και ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Υπάρχει εξάλλου πάντα ο φόβος της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία βάσει του ρωσικού δόγματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν η Ρωσία δεχτεί «υπαρξιακή απειλή».

Παράλληλα, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκφράζουν ανησυχία πως ένα χτύπημα εντός της Ρωσίας – και μάλιστα με όπλα που έχουν προσφερθεί από νατοϊκές χώρες – θα έδινε την αφορμή στην Κίνα να αλλάξει στάση, εγκαταλείποντας την ουδετερότητα και προχωρώντας στον εξοπλισμό της Ρωσίας.

Ορισμένοι ισχυρίστηκαν πως ενδεχομένως οι δράστες του περιστατικού με τα drones να είναι Ρώσοι αντιφρονούντες, ωστόσο εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για αυτό το ενδεχόμενο, τόσο για την επιχειρησιακή ικανότητά τους, όσο και για το κατά πόσο θα μπορούσαν να το κάνουν «κάτω από τη μύτη» των ρωσικών υπηρεσιών που τους έχουν υπό το μικροσκόπιό τους.

Η κυρίαρχη άποψη στις δυτικές αναλύσεις, εμμέσως πλην σαφώς, είναι πως η επίθεση στο Κρεμλίνο ενδεχομένως να είχε σχεδιαστεί από την ίδια τη ρωσική ηγεσία και μάλιστα «από την αρχή έως το τέλος». Η συγκεκριμένη θέση μάλιστα υποστηρίζει πως είναι το πιο λογικό σενάριο, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για κάτι τέτοιο: Μια τέτοια επίθεση στο Κρεμλίνο θα έδινε στον Βλαντιμίρ Πούτιν το πρόσχημα και τη «νομιμοποίηση» για περαιτέρω χτυπήματα και ενέργειες, όχι απαραιτήτως στρατιωτικού πλαισίου, αλλά και θα λειτουργούσε ως «καταλύτης» για τη συσπείρωση της ρωσικής κοινωνίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Θα υπάρξουν αντίποινα»

«Οι προσπάθειες να απαρνηθούν κάθε ευθύνη γι’ αυτό, τόσο στο Κίεβο όσο και την Ουάσινγκτον, είναι φυσικά απολύτως γελοίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, για τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «αναμφισβήτητα» βρίσκονται πίσω από την υποτιθέμενη επίθεση και υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον συχνά επιλέγει τους στόχους στους οποίους θα επιτεθεί η Ουκρανία καθώς και τα μέσα με τα οποία θα γίνει η επίθεση. «Αυτό συχνά υπαγορεύεται από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Το γνωρίζουμε καλά και το έχουμε υπόψιν μας … Στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα ότι το γνωρίζουμε», είπε.

Πούτιν

Τα μηνύματα από τη Μόσχα είναι πως σίγουρα θα υπάρξουν αντίποινα, αλλά μένει να αποφασιστεί το μέγεθός τους. Οι πιο ακραίοι εισηγούνται ακόμη και μια επιχείρηση για το τέλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε χαρακτηριστικά πως η απόπειρα επίθεσης στο Κρεμλίνο δεν αφήνει άλλη επιλογή πέρα από την «εξόντωση» του Ζελένσκι και της «κλίκας» του.

Το γεγονός πως συχνά ο πρώην πρωθυπουργός και άλλοτε πρόεδρος της χώρας έχει παίξει το ρόλο του «λαγού» του Βλαντιμίρ Πούτιν ενισχύει την ανησυχία για τους ρωσικούς σχεδιασμούς. Επίσημα το Κρεμλίνο δεν επιβεβαιώνει πως ο Ουκρανός Πρόεδρος αποτελεί έναν «νόμιμο στόχο», επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη. Το σίγουρο είναι πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πλέον μια «καλή δικαιολογία» για να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία.