Η OpenAI, που δημιούργησε το ChatGPT, έχει ταράξει τα νερά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, εισάγοντας την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή. Πολλοί μιλούν για μια «τομή» αντίστοιχη με αυτή της βιομηχανικής επανάστασης.

Η εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο, που ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο το 2018, έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή. Η Μίρα Μουράτι, με καταγωγή από την Αλβανία, ηγείται της ομάδας ερευνών και ανάπτυξης προϊόντων και ασφάλειας της Open AI. Πρόκειται για την ομάδα που δημιούργησε το Chat GPT, φέρνοντας πιο κοντά στην καθημερινότητα όσα μέχρι σήμερα παρουσιάζονταν σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Η Μίρα Μουράτι γεννήθηκε το 1988 στον Αυλώνα της Αλβανίας. Μετανάστευσε με τους γονείς της στη Βικτώρια του Καναδά σε ηλικία 16 ετών και αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανικών «Thayer» του Κολεγίου Ντάρμουθ το 2010. Η καριέρα της ξεκίνησε από την Goldman Sachs το 2011, ως ασκούμενη, και το 2012 εργάστηκε στην εταιρεία κατασκευής αεροπορικού υλικού Zodiac Aerospace για δύο χρόνια. Ακολούθησε η πρόσληψή της στην Tesla, όπου συμμετείχε στην ομάδα ανάπτυξης του «Model Χ», και εν συνεχεία στη Leap Motion.

Το 2018 εντάχθηκε στο δυναμικό της Open AI, όπου δημιούργησε τη πιο διάσημη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στο κόσμο, καταλαμβάνοντας με το έργο της μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας, μαζί με τους ανθρώπους που άλλαξαν τον κόσμο με τις τεχνολογικές δημιουργίες τους. Δεν είναι τυχαίο πως η Microsoft επένδυσε 10 δισ. δολάρια για την περαιτέρω ανάπτυξή της εφαρμογής ChatGPT, ενώ η αξία της Open AI αποτιμάται πλέον σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ίδια αποφεύγει στις συνεντεύξεις της να μιλήσει για την προσωπική της ζωή και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα παιδικά της χρόνια ως παιδί μεταναστών. Λατρεύει τους Radiohead, την ποίηση του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα, απολαμβάνει τον χορό και δηλώνει εμπνευσμένη από κλασικό αριστούργημα που έγινε ταινία το 1968 από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, την «Οδύσσεια του Διαστήματος 2001». «Συνεχίζει να εξάπτει τη φαντασία μου με τις εικόνες και τη μουσική της, ειδικά η συναρπαστική σκηνή όπου φαίνεται το διαστημικό λεωφορείο με το βαλς του Γαλάζιου Δούναβη του Γιόχαν Στράους».

Chat GPT

Πρωτίστως καλείται και μιλάει για το δημιούργημά της. Εξάλλου το ChatGPT είναι αυτό που συγκλονίζει έχοντας φέρει επανάσταση και εξιτάροντας τη φαντασία των ανθρώπων ανά τον κόσμο για το μέλλον, θετικό ή αρνητικό. Αναπόφευκτα το «παιδί» της αποτελεί το κύριο θέμα στη δημόσια συζήτηση.

«Δεν περιμέναμε τέτοιο ενθουσιασμό όταν παρουσιάσαμε το “παιδί” μας στον κόσμο», έχει δηλώσει μιλώντας στο Time. «Στην πραγματικότητα αισθανόμασταν κάποιο φόβο να το βγάλουμε εκεί έξω. Είμαι περίεργη να δω τα κεφάλαια που θα ανοίξει και τη χρησιμότητα που θα έχει στην ανθρωπότητά».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της ανασκόπησης, επομένως δεν μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για τα προβλήματα που θα επιλύσει. Νομίζω όμως πως μπορούμε να δούμε ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε.  Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα διαφορετικό υπόβαθρο. Με το ChatGPT μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στη γνώση και μάλιστα σε επίπεδο που ανταποκρίνεται στο επίπεδο της κατανόησής του. Προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στην εξατομικευμένη εκπαίδευση».

Σχετικά με τους φόβους που έχουν εκφραστεί δημόσια σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, η Μίρα Μουράτι υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση: «Η τεχνολογία μας διαμορφώνει και τη διαμορφώνουμε και εμείς». «Υπάρχουν πολλά και δύσκολα προβλήματα που καλούμαστε να κατανοήσουμε για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν επίσης ένα σωρό ερωτήματα σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο και πολλά ηθικά και φιλοσοφικά ερωτήματα που τίθενται και καλούμαστε να εξετάσουμε. Και είναι σημαντικό να ακούγονται διαφορετικές φωνές, από διαφορετικούς τομείς».

Chat GPT

«Υπάρχει πάντα ο φόβος της κατάχρησης της τεχνητής νοημοσύνης ή της χρήσης της από τους λάθος ανθρώπους. Επομένως προκύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το ποιος ελέγχει αυτή την τεχνολογία παγκοσμίως και εάν η χρήση της ευθυγραμμίζεται με τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε στη συνέντευξή της στο Time, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να εμπλακούν πιο ενεργά οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις των κρατών.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κάνει δουλειά για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά νομίζω πως πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Και οι κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει σίγουρα να συμμετάσχουν πολύ περισσότερο». «Το όραμα της OpenAI», ανέφερε σε άλλη συνέντευξή της στο Associated Press, «είναι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που θα ευθυγραμμίζεται με τις ανθρώπινες προθέσεις, ώστε τα συστήματα AI να κάνουν αυτό που θέλει πραγματικά ο άνθρωπος και να ωφελήσουν όσους περισσότερους γίνεται, ιδανικά όλους».

Η Μίρα Μουράτι υιοθετεί σε κάποιο βαθμό και τις ανησυχίες που εξέφρασαν με ανοιχτή επιστολή τους ειδικοί της τεχνολογίας, ζητώντας ένα εξάμηνο πάγωμα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Ορισμένοι από τους κινδύνους που επισημαίνονται είναι απολύτως έγκυροι. Στην Open AI μιλάμε ανοιχτά για αυτά τα ζητήματα εδώ και χρόνια και τα μελετάμε σε βάθος. Δεν νομίζω όμως πως η υπογραφή μιας επιστολής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη δημιουργία μηχανισμών ασφαλείας ή για τον συντονισμό των εμπλεκόμενων στο χώρο. Εξάλλου ορισμένα από αυτά που αναφέρονται σχετικά με τις προθέσεις μας είναι αναληθή […] Αν πραγματικά επιδίωξη είναι η ασφάλεια απαιτείται πολύ σκέψη, διερεύνηση και συντονισμός».