Οι καλύτεροι φωτορεπόρτερ του κόσμου μέσα από τις όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές φωτογραφίες τους μας δίνουν τη δυνατότητα να ενημερωθούμε και να «ρίξουμε μια ματιά» σε θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι ειδήσεις είναι πολλές και όσο δύσκολα και είναι τα γεγονότα που πρέπει να καλύψουν, οι έμπειροι φωτογράφοι είναι πάντα εκεί…

Δε χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Το απόλυτο χάος στο Σουδάν

Χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν το Χαρτούμ κάτω από «βροχή» βομβών, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις παραστρατιωτικές δυνάμεις των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του τακτικού στρατού μετά την αποτυχία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ. Πεζή ή με αυτοκίνητα, σε δρόμους γεμάτους πτώματα και απανθρακωμένα στρατιωτικά οχήματα, οι άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους και περνούν μέσα από διασταυρούμενα πυρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων και του σουδανικού στρατού που συγκρούονται μετά το πραξικόπημα που οργάνωσαν από κοινού το 2021. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι πως 413 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 3.551 έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με τα στοιχεία της Παρασκευής.

«Καίγεται» η Ασία: Έλιωσε η άσφαλτος από τον καύσωνα

Ινδία ζέστη

Ένα σφοδρό κύμα καύσωνα σαρώνει την Ασία, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, να λιώσει η άσφαλτος και σχολεία να κλείσουν. Όπως αναφέρει ο theguardian.com, στη Λουάνγκ Πραμπάνγκ του Λάος καταγράφονται 42,7 βαθμοί Κελσίου αυτήν την εβδομάδα, που είναι και η υψηλότερη θερμοκρασία. Στην Ταϊλάνδη, κυβερνητικός σταθμός παρακολούθησης στο αεροδρόμιο Τακ, στα βορειοδυτικά κατέγραψε θερμοκρασία 45,4 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, σπάζοντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 44,6 βαθμών στο Μάε Χονγκ Σον στις 28 Απριλίου 2016.

Η… αποτυχημένη εκτόξευση του SPACE X

Με έναν ισχυρό βρυχηθμό, ο πρώτος ολοκληρωμένος πύραυλος Starship εκτοξεύτηκε στις 20 Απριλίου προς το διάστημα από τις παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις Starbase της SpaceX στην παραλία Boca Chica στην ακτή του Κόλπου του Νοτίου Τέξας, την Πέμπτη. Πρόκειται για τον ισχυρότερο πύραυλο που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Ήταν ένα θεαματικό και σουρεαλιστικό θέαμα. Το ύψους 120 μέτρων Starship, σηκώθηκε από την τροχιακή βάση εκτόξευσης πάνω σε μια στήλη φλόγας που δημιουργούσαν οι 33 κινητήρες Raptor του πρώτου σταδίου. Το Starship συνέχισε να ανεβαίνει αψηφώντας τον τεράστιο όγκο του. Ωστόσο, η διαδρομή δεν κράτησε πολύ καθώς περίπου τρία λεπτά μετά την απογείωση, εξερράγη.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνήθως την αποτυχημένη εκτόξευση ακολούθησαν ζητωκραυγές, πανηγυρισμοί και ανταλλαγή συγχαρητηρίων ανάμεσα στα στελέχη της Space X. Σύμφωνα με όσα λένε το ποτήρι είναι μισογεμάτο υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο της δοκιμής ήταν να εκτοξευτεί ο πύραυλος…

Η νέα γκάφα του Μπάιντεν

Μετά τις τούμπες στη σκάλα του Air Force One και την πτώση από το σταματημένο ποδήλατο, αυτή τη φορά ο Τζο Μπάιντεν έκανε γκάφα στην… ορθογραφία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που «έκλεισε» τα 80, μιλώντας στο Μέριλαντ αναφέρθηκε στον φόρο που καλούνται να πληρώσουν κατά μέσο όρο οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο είναι 8%. Όταν, όμως, θέλησε να συλλαβίσει τον αριθμό (eight), o Τζο Μπάιντεν ξέχασε το τελευταίο γράμμα.

Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα κατέρρευσε parking στο Μανχάταν

Μεγάλη κινητοποίηση των αρχών στο Μανχάταν υπήρξε μετά την κατάρρευση τριώροφου πάρκινγκ όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο πρώτος όροφος του κτιρίου κατέρρευσε την Τετάρτη και οχήματα έπεσαν στο ισόγειο.

«Ανελέητη» ξηρασία στην Ισπανία

Για απελπιστική κατάσταση κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Καταλονίας, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που ήδη διαρκεί 32 μήνες και το νερό κόβεται όλη τη νύχτα σε κάποιες περιοχές. Οι δεξαμενές νερού είναι γεμάτες μόνο κατά 26%. Συνολικά στην Ισπανία, οι βροχοπτώσεις είναι μειωμένες κατά 21% φέτος, ενώ η περίοδος των πυρκαγιών, αντί για καλοκαίρι ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, εκατό χιλιόμετρα βόρεια από τη Βαλένσια, αποτεφρώνοντας 53.000 εκτάρια.

Το επίδομα στους Ουκρανούς στρατιώτες

Οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στα μέτωπα θα λαμβάνουν επιπλέον 100.000 χρίβνι (2.710 δολάρια) τον μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία. Κάθε στρατιώτης «που υπηρετεί τη χώρα και την προστατεύει από τον εισβολέα, διακινδυνεύει τη ζωή και την υγεία του και εκτελεί καθήκοντα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πρέπει να έχει υψηλό κίνητρο», σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στο Κίεβο. Το επίδομα των 100.000 χρίβνι θα δίνεται μόνο στους «υπερασπιστές που μάχονται στις πρώτες γραμμές». Σημειώνεται πως ο βασικός μισθός για όλους τους στρατιώτες αυξήθηκε στα σχεδόν 20.000 χρίβνι στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, παίρνουν «δίκαιο» μισθό, που δεν δημιουργεί «αιτίες κοινωνικών εντάσεων» και αντανακλά τον «σεβασμό» στους «στρατιώτες που διακινδυνεύουν τη ζωή και την υγεία τους».

Στεναχώριες για τον Μακρόν: «Ψαλιδίζεται» το ποσοστό του

Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να έχει αρχίσει περιοδείες σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας για να κατευνάσει την οργή των Γάλλων, για το συνταξιοδοτικό ωστόσο νέα δημοσκόπηση αναφέρει πως χάνει σε δημοφιλία, σε βαθμό που τον ξεπέρασε η Μαρί Λεπέν. Στην ερώτηση για το ποια από τις δύο προσωπικότητες προτιμούν, το 47% των ερωτηθέντων επέλεξε τη Λεπέν, ενώ το 42% επέλεξε τον Μακρόν, σύμφωνα με το περιοδικό Paris Match. Συγκεκριμένα, η Λεπέν ήταν πιο δημοφιλής μεταξύ των γυναικών, με το 52% να επιλέγει τη δύο φορές ηττηθείσα στις προεδρικές εκλογές, σε σύγκριση με το 41% που επέλεξε τον Γάλλο ηγέτη. Υπενθυμίζεται ότι η Λεπέν έχει χάσει δύο φορές από τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 2017 και πέρυσι. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι το 2027, όταν ο Μακρόν δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος λόγω του ορίου θητείας.