Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και λιβυκών χωρικών υδάτων αναμένεται να κινηθεί το προσεχές διάστημα το τουρκικό ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, σύμφωνα με το δίκτυο TR Haber της γειτονικής χώρας.

Υπό τον τίτλο «Ανακοινώνεται η πρώτη αποστολή του TCG Anadolu που θα τρελάνει την Ελλάδα», αναφέρει πως μετά την επίσημη ένταξη του πλοίου μήκους 232 μέτρων στο δυναμικό της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη αποστολή του μέσα στο 2023.

«Το TCG Anadolu μπορεί να μεταφέρει μια δύναμη μάχης 1.000 ατόμων στο επιθυμητό σημείο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά» σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, φιλοξενώντας δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που υπογραμμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με Ισπανούς και Βρετανούς για την κατασκευή ενός διπλάσιου σε μέγεθος- σκάφους.

Μάλιστα ο απόστρατος συνταγματάρχης και καθηγητής του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών του πανεπιστημίου Αλτινμπάς, κ. Εράι Γκιουτσλουέρ, ζήτησε από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να τοποθετήσουν το πλοίο σε στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η πρώτη αποστολή του TCG Anadolu μπορεί να είναι η περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβυκών χωρικών υδάτων. Στο πιο κρίσιμο σημείο της “Γαλάζιας Πατρίδας” μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκιουτσλουέρ, προσθέτοντας πως «υπάρχουν στον Τύπο λανθασμένες και ψευδείς πληροφορίες πώς το TCG Anadolu δεν μπορεί να βγει στο Αιγαίο. Όχι κύριοι και στο Αιγαίο μπορεί να βγει και παντού πηγαίνει». Όπως έχει τονίσει ο απόστρατος συνταγματάρχης, «επειδή η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και η απόσταση ανάμεσα στα νησιά είναι κοντινή, εγώ σαν στρατιωτικός δεν θα το χρησιμοποιούσα στο Αιγαίο. Αντί αυτού λοιπόν, εγώ αν ήμουν θα το κρατούσα σε μία στρατηγική θέση στα νότια της Κρήτης, από όπου θα μπορεί να επέμβει και στο Αιγαίο, και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική».

Θυμίζουμε ότι το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu εγκαινιάστηκε μόλις πριν δέκα μέρες από τον πρόεδρο Ερντογάν.