Ο Χάρισον Γκιλκς, ο οποίος ήταν σταρ του TikTok με την «λίστα του κάδου», πέθανε από έναν σπάνια μορφή καρκίνου την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία μόλις 18 ετών. Έφυγε «με τη μαμά, τον μπαμπά και τον αδερφό του να του κρατούν το χέρι, δίπλα του», ανέφεραν όσοι του είπαν το τελευταίο αντίο.

«Ο Χάρισον ήταν έμπνευση για πολλούς. Πάντα έβρισκε καλό σε κάθε κατάσταση και άγγιζε τις ζωές πολλών με τα μηνύματα ελπίδας και ενθάρρυνσης μέσω των βίντεό του στο TikTok, όπου εξιστορούσε και μοιραζόταν το “ταξίδι” του με τον καρκίνο με τον κόσμο» ανέφεραν όσοι τον γνώριζαν. Ο Καναδός δημιουργός περιεχομένου διαγνώστηκε με ραβδομυοσάρκωμα, έναν σπάνιο, συνήθως παιδιατρικό καρκίνο που επηρεάζει τους ιστούς, τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με το CDC News.

Ο Γκιλκς, πέρασε πολύ δύσκολα με χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Τον Φεβρουάριο του 2022, έδειξε σημάδια ύφεσης και αποφάσισε να κάνει οικογενειακές διακοπές για γιορτή, αλλά ήταν πρόωρο. Λίγους μήνες αργότερα, ο καρκίνος επανήλθε και η κατάστασή του θεωρήθηκε πως μπήκε στο τελικό στάδιο.

Ο Χάρισον, ο οποίος συγκέντρωσε περισσότερους από 300.000 ακολούθους στο TikTok, ανακοίνωσε την διάγνωση στην εφαρμογή τον Ιούνιο του περασμένου έτους και κυκλοφόρησε τη “λίστα του κάδου” του — αποφασισμένος να ταξιδέψει και να ζήσει ό,τι μπορούσε πριν τελειώσει ο χρόνος του.

«Ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει τον καρκίνο να τον εμποδίσει», είπαν στη κηδεία του. «Αλλά μετά από σχεδόν δυόμισι χρόνια σκληρής μάχης, γνωρίζοντας ότι έκανε ό,τι μπορούσε, γνωρίζοντας ότι ήταν αγαπητός και δυνατός, είπε το αντίο».

@harrisongilks1

@thewavesaver @capronfunky @rams

♬ original sound – Harrison

Ο κάτοικος του Νιου Μπράνσγουικ είχε την ευκαιρία να δει τις αγαπημένες του αθλητικές ομάδες, με το χόκεϊ να είναι στην κορυφή των προτιμήσεών του, καθώς και γραφικά μέρη που μόνο ονειρευόταν να δει, όπως τα Βραχώδη Όρη και τους καναδικούς προορισμούς Μπανφ και Τζάσπερ.

Στο TikTok μοιράστηκε το ταξίδι του, συμπεριλαμβανομένων κλιπ που στέκεται στο γήπεδο σε αγώνες ποδοσφαίρου, κάθεται στον πάγκο σε αγώνες χόκεϊ και συναντά τους ήρωες του. Ο πατέρας του, Τρέβορ, μίλησε πολλές φορές για «την αρχή και το τέλος» του Χάρισον στο CBC News.

«Κάθε φορά υπήρχε κάτι που τον έκανε να χαμογελά και μπορούσες να καταλάβεις εκείνη τη στιγμή ότι ξέχασε τον καρκίνο», είπε ο Τρέβορ στη συνέντευξη. «Βλέπεις αυτές τις στιγμές και αξίζει τον κόπο». Η ανάρτηση διάγνωσης του Χάρισον είχε περισσότερες από 7 εκατομμύρια προβολές, καθώς οι χρήστες ενθάρρυναν τον νεαρό δημιουργό να αξιοποιήσει στο έπακρο τον χρόνο του. Με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας κατάφερε να πραγματοποιήσει τις τελευταίες του επιθυμίες.

@harrisongilks1

Safe to say it was a once in a lifetime experience! Very thankful for the people who helped set it up! #bucketlist #mcdavid #hockey #edmonton #oilers #sports #harrisongilks #fuckcancer #alberta

♬ original sound – Harrison

«Μια ολόκληρη κοινότητα φροντίζει για να κάνει ότι είναι δυνατό», είπε ο Trevor, αποκαλώντας το «αξιοσημείωτο». «Αυτό είναι που με συγκινεί περισσότερο, καθώς οι ξένοι τον στήριξαν». Ακόμη και μετά το θάνατο του Χάρισον, η διαδικτυακή του κοινότητα συμμετείχε στο «Sticks Out for Harrison», δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο με μπαστούνια χόκεϊ στη μνήμη του, μεταδίδει η New York Post.

Το τελευταίο βίντεο του Χάρισον δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όταν αποκάλυψε ότι έπασχε από επιπλοκές του καρκίνου μετά από τις τελευταίες οικογενειακές διακοπές στο Μεξικό. Εκείνη την εποχή, είπε ότι δεν είχε πολύ χρόνο, καθώς οι όγκοι έκαναν έναν από τους πνεύμονες του να γεμίσει με υγρό, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Στο βίντεο, είπε ότι θα ήθελε να υπήρχε κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν οι γιατροί του – ή ακόμα και οι ακόλουθοι του – για να τον σώσουν, αλλά ότι η προοπτική του ζοφερή.

«Σας αγαπώ παιδιά. Σας ευχαριστώ για όλη την υποστήριξη σας, στα πάντα», είπε στο βίντεο που έφτασε τα 5,4 εκατομμύρια θεατές. Αν και η λίστα του δεν ήταν πλήρης, ήταν όσο καλύτερη μπορούσε.

«Η σειρά Bucket List ολοκληρώθηκε», είπε, τελειώνοντας το βίντεο. Στα σχόλια, οι θαυμαστές του εξέφρασαν αγάπη, υποστήριξη και προσευχές για το νεαρό TikToker. Δέκα μέρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του…

Ο μικρότερος αδερφός του Ντέιβιντ δημοσίευσε ένα σπαρακτικό απόσπασμα στον λογαριασμό του Χάρισον, ανακοινώνοντας τον θάνατο του αδελφού του και διαβεβαιώνοντας τους οπαδούς του ότι ο λάτρης των σπορ δεν πονούσε όταν πέθανε. «Ήθελα απλώς από εδώ να πω ευχαριστώ σε όλους από όλο τον κόσμο για την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή τους», είπε. «Σήμαινε πραγματικά πολλά για αυτόν». Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή και η οικογένειά του ζητά δωρεές σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που γίνεται στο όνομά του.