Η κυβέρνηση της Κολομβίας αναγνώρισε στον ELN καθεστώς «ένοπλης πολιτικής οργάνωσης ανταρτών», χειρονομία που χαιρέτισε το Σάββατο η οργάνωση, καθώς τη χαρακτήριζε αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε εκ νέου με πρωτοβουλία του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου στην ιστορία της Κολομβίας, που ανήκει στην αριστερά.

Ο ELN είχε απειλήσει να τερματίσει κάθε διαπραγμάτευση εάν δεν του αναγνωριζόταν αυτό το καθεστώς, που τον διαχωρίζει από τις άλλες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως αυτές των άλλοτε ακροδεξιών παραστρατιωτικών που μετατράπηκαν σε συμμορίες που επιδίδονται στη διακίνηση ναρκωτικών, με τις οποίες η κυβέρνηση του κ. Πέτρο συνομιλεί επίσης, στο πλαίσιο της εγχειρήματός του για να εξασφαλίσει «πλήρη ειρήνη».

Η οργάνωση των ανταρτών εξέφρασε μέσω Twitter ικανοποίηση για τη «συμφωνία» που επιτεύχθηκε για «ζητήματα χωρίς τα οποία θα ήταν αδύνατο να αναπτυχθεί καθαρά και στέρεα αυτή η ειρηνευτική διαδικασία», πιο συγκεκριμένα «τον νομικό προσδιορισμό του ELN ως ένοπλης πολιτικής οργάνωσης ανταρτών».

Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν επίσης να δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας που θα λειτουργεί όταν διακόπτονται οι συνομιλίες κατά τον τρέχοντα κύκλο διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησε τη 13η Φεβρουαρίου στο Μεξικό με εγγυήτριες δυνάμεις τη Χιλή, τη Βενεζουέλα, τη Νορβηγία, τη Βραζιλία και την οικοδέσποινα χώρα. Στην ημερήσια διάταξη κύριο ζητούμενο είναι η κήρυξη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, που εμπνέεται από τη δράση του Τσε Γκεβάρα και τη θεολογία της απελευθέρωσης, χαρακτηρίζεται επίσημα η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία. Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της οργάνωσης με την κυβέρνηση ξανάρχισαν τον Νοέμβριο του 2022, έπειτα από τέσσερα χρόνια διακοπής.

Ο πρόεδρος Πέτρο, ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος στα νιάτα του αντάρτης του κινήματος M-19, ανήγγειλε την Πρωτοχρονιά ότι κηρύσσεται εκεχειρία με πέντε ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ELN, όμως η ηγεσία του τελευταίου διέψευσε ότι η προεδρική αναγγελία τον αφορούσε.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, δυνάμεις του κολομβιανού στρατού σκότωσαν εννιά φερόμενους ως αντάρτες του ELN.

Ο κ. Πέτρο, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του 2022, φιλοδοξεί να υπάρξει «πλήρης ειρήνη» στην Κολομβία κατόπιν διαπραγματεύσεων με όλες τις ένοπλες ομάδες που δρουν στη χώρα και εμπλέκονται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις στη διακίνηση ναρκωτικών.